Linkuri accesibilitate

Asif J. Chaudhry examinează la Tiraspol statutul programului Provocările Mileniului și cazul Vardanean


Ambasadorul american Asif J. Chaudhry
Ambasadorul american Asif J. Chaudhry

Ambasadorul american l-a informat pe Igor Smirnov că Statele Unite și comunitatea internațională vor monitoriza modul în care sunt respectate drepturile personale și juridice ale ziaristului arestat


Ambasadorul Asif Chaudhry s-a întâlnit miercuri, 14 aprilie, la Tiraspol, cu şeful administraţiei transnistrene Igor Smirnov. Printre subiectele principale s-a aflat programul Provocările Mileniului şi posibilitatea dezvoltării unor noi proiecte ce ar îmbunătăţi contactele între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului şi restul lumii. Amintim că prin intermediul programului Provocările Mileniului urmau să fie reabilitate două segmente de drumuri internaţionale în Transnistria, dar propunerea nu s-a putut realiza din cauza condiţiilor cerute de Tiraspol şi anume de a fi considerat parte egală alături de Chişinău.


Europa Liberă: Dle Chaudhry, puteţi să ne spuneţi care a fost scopul vizitei Dvs la Tiraspol şi ce subiecte aţi discutat cu Igor Smirnov?


Asif J. Chaudhry
: Nu am fost în Transnistria, la Tiraspol, de mai mult de un an de zile. Sunt câteva evoluţii particulare despre care am vrut să discut. În primul rând, e vorba despre statutul programului Provocările Mileniului, deoarece când discutam despre acest program anul trecut, noi vorbeam despre reabilitarea a cinci drumuri. Am vrut să mă asigur că oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului înţeleg procesul de luare a deciziilor, modul în care acestea sunt luate pentru construcţia acestor drumuri şi să informez transnistrenii despre statutul acestui proiect. Acesta a fost unul din principalele scopuri ale vizitei.

În plus, am vrut să discutăm despre îmbunătăţirea contactelor dintre locuitorii din Transnistria, de la Tiraspol şi alte oraşe, cu populaţia din restul Republicii Moldova de pe malul drept, şi restul lumii. Deci, în acest context am discutat în mod specific despre posibilitatea dezvoltării şi promovării programelor de schimb de experienţă, în care transnistrenii ar putea, potenţial, să viziteze Statele Unite şi alte ţări, în cadrul unor programe finanţate de guvernul american. Acestea au fost obiectivele cheie”.

Europa Liberă: Dle ambasador, printre subiectele pe care le-aţi discutat cu liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov s-a aflat cumva şi cazul arestării recente la Tiraspol a jurnalistului independent şi analistului politic Ernest Vardanean?

Asif J. Chaudhry: Da, am discutat şi acest subiect. Am exprimat îngrijorarea în numele guvernului american şi comunităţii internaţionale şi am spus că lumea va monitoriza îndeaproape situaţia pentru a se convinge că drepturile lui personale şi legale sunt respectate. Şi am dorit să-i aduc la cunoştinţă dlui Smirnov aceste lucruri, ceea ce am şi făcut.

Europa Liberă: În calitate de observator la procesul de negocieri în problema transnistreană, care este poziţia părţii americate faţă de cazul arestării lui Ernest Vardanean?


Asif J. Chaudhry: Cred că ar fi impropriu să spun mai multe despre acest caz particular din două motive. În primul rând, noi nu cunoaştem toate detaliile şi motivele care stau la baza acestei arestări şi la ce etapă se află acest proces. Şi în al doilea rând, dacă acesta este un proces legal, atunci, din nou, nu este cazul ca eu, în calitatea mea de diplomat, să comentez acest lucru”.
XS
SM
MD
LG