Linkuri accesibilitate

AIE depune la CC proiectul său de amendare a art. 78 al Constituției


Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: „Concurența cu proiectul PCRM sugerează că dizolvarea Parlamentului va avea loc ori la toamnă, în noiembrie, cel mai probabil, ori la primăvară”

Igor Boţan: „Va avea loc concurenţa a două proiecte de modificare a articolului 78 din Constituţie. Cel care a fost depus de către deputaţii comunişti şi proiectul de alternativă, care a fost depus de către Alianţa pentru Integrare Europeană. Aceste două proiecte arată, fără putinţă de tăgadă, că nu s-a ajuns la consens, aşa cum a recomandat Comisia de la Veneţia. Potrivit recomandării Comisiei de la Veneţia, fracţiunile parlamentare trebuiau să-şi delegheze, în cadrul comisiei speciale, instituite de către preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, să vină cu propunerile lor şi să elaboreze un text de modificare a articolului 78 comun, de compromis, care să fie depus la Curtea Constituţională. Şi după ce Curtea Constituţională ar fi dat un aviz pozitiv, acest proiect de modificare a articolului 78, împreună cu avizul Curţii Constituţionale, trebuiau să fie depuse în Parlament, în calitate de iniţiativă legislativă, ca să aştepte o jumătate de an. După care Parlamentul actual să se întrunească şi să voteze modificarea Constituţiei, urmând să aibă loc dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.”

Europa Liberă: Dar acum înalta Curte are la dispoziţie şase luni pentru a aviza acest proiect?

Igor Boţan: „Da, Curtea Constituţională are până la şase luni. Dar Curtea Constituţională poate fi rugată în regim de urgenţă să-şi prezinte avizul către cei, care au depus această rugăminte.”

Europa Liberă: Domnul Boţan, dar faptul, că Alianţa a transmis la Curtea Constituţională proiectul de modificare a Constituţiei, înseamnă o înfrângere a ceea ce propunea domnul Ghimpu până acum? O înfrângere a lui Ghimpu?

Igor Boţan: „Nu, nu cred că înseamnpă o înfrângere, fiindcă domnul Ghimpu a spus foarte clar că domnia sa, deocamdată, se resemnează cu acest proiect de constituţie. Fiindcă alţi membri ai Alianţei ţin foarte mult la recomandările Comisiei de la Veneţia. Deci vor merge pe varianta succesivă: la început modifică articolul 78, pentru a depăşi blocajul instituţional, a organiza alegeri anticipate. Iar proiectul elaborat sub auspiciul comisiei domnului Ghimpu, acest proiect va fi examinat ulterior, după ce va fi eliminată criza politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar această decizie a coaliţiei liberal-democrată înseamnă ce?

Igor Boţan: „Că de fapt Alianţa urmează recomandările Comisiei de la Veneţia de modificare a articolului 78. Problema e că comuniştii s-au grăbit şi că nu este un proiect comun. Un proiect, despre care s-ar spune, că are mari şanse să fie votat cu două treimi în Parlament la toamnă.”

Europa Liberă: Dar din astea două, în Parlament vor venit tot două.

Igor Boţan: „Da, sigur două şi ambele vor putea fi puse în ordinea de zi pentru a fi votate. Nici unul, evident, nu are şanse să acumuleze două treimi de voturi. De aceea spun, că Alianţa şi-a făcut câmp de manevră pentru a putea negocia cu Partidul Comuniştilor, în sensul, că ori comuniştii votează proiectul Alianţei, ori Alianţa îl votează pe cel al comuniştilor. Numai că Alianţa vrea să aibă câştig de timp. Unul: că ar putea invoca faptul, că nici un proiect nu poate întruni două treimi şi mai are nevoie de o jumătate de an ca să transfere dizolvarea Parlamentului din toamnă către primăvara anului viitor. Deci, ăsta este un motiv pentru care Alianţa ar pedepsi, de fapt, Partidul Comuniştilor că s-a grăbit cu propria iniţiativă. Şi al doilea câştig este că Alianţa vrea să facă valuri propagandistice prin acest proiect. Dat fiind faptul că două din componentele Alianţei – Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, au promis alegătorilor, că vor susţine modificarea Constituţiei, în sensul votării preşedintelui prin alegeri directe. Şi din acest punct de vedere sigur se vor adresa alegătorilor, spunând: vedeţi, noi luăm în consideraţie voinţa poporului, 70 la sută din cetăţeni doresc alegerea directă. Dar dacă vor decide că le convine dizolvarea Parlamentului în toamnă, vor putea spune: în pofida faptului că cetăţenii vor alegeri directe, pentru a da curs recomandărilor Comisiei de la Veneţia, noi decidem să votăm proiectul, pe care l-a promovat Partidul Comuniştilor. Asta este soluţia, care e la suprafaţă şi care ne sugerează foarte clar, că dizolvarea Parlamentului urma să aibă loc ori la toamnă, în luna noiembrie, cel mai probabil, ori la primăvară, dacă elementele coaliţiei vor decide că lor le convine mai mult ca alegerile să aibă loc la primăvara anului viitor.”
XS
SM
MD
LG