Linkuri accesibilitate

„Reporteri fără frontieră” condamnă detenția la Tiraspol a lui Ernest Vardanean


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Arestarea lui Vardanean pare a fi începutul unei campanii împotriva jurnaliștilor transnistreni care exprimă opinii critice la adresa autorităților din regiunea separatistă

Liderul administraţiei de la Tiraspol Igor Smirnov a declarat că dosarul jurnalistului independent Ernest Vardanean, arestat pe 7 aprilie de serviciile secrete sub acuzarea de spionaj şi înaltă trădare, va rămâne secretizat până la finalizarea anchetei. Smirnov a făcut această declaraţie la o întâlnire pe care a avut-o marţi, la Tiraspol, cu ambasadorul american în Republica Moldova, Asif Chadry.

Potrivit serviciului de presă al administraţiei transnistrene, ambasadorul SUA s-a întâlnit cu Smirnov pentru a discuta, între altele, anumite proiecte de sporire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi anume participarea specialiştilor din Transnistria la un proiect de schimb de experienţă între SUA şi Republica Moldova în domeniul ecologic.

Serviciul de presă al administraţiei transnistrene mai spune că ambasadorul american l-a rugat pe Igor Smirnov că comenteze cazul lui Vardanean.

„Această persoană a fost arestată pentru încălcarea legilor Transnistriei, după cum mi-a comunicat ministrul securităţii”, a declarat Smirnov. „Scopul meu este să asigur respectarea drepturilor internaţionale, adică să garantez un avocat şi să fie urmate toate normele prescrise în asemenea cazuri. Procurorului republicii i s-a dat indicaţia să verifice ca totul să decurgă în cadrul legii”, a zis Igor Smirnov.

Organizaţii pentru drepturile omului de pe ambele maluri ale Nistrului declară însă că jurnalistului Ernest Vardanean deja i s-au încălcat mai multe drepturi, inclusiv cel de a-şi alege avocatul. Până în prezent autorităţile transnistrene nu au anunţat temeiurile juridice pentru care jurnalistului de la Tiraspol a fost arestat.

Între timp, au apărut noi reacţii la cazul arestării lui Ernest Vardanean. Într-un comentariu pentru agenţia de ştiri Omega, cunoscutul politolog de la Moscova Gleb Pavlovsky a declarat că serviciile speciale în general nu trebuie se se implice în activitatea jurnaliştilor. “Eu în general am o atitudine rea faţă de arestările jurnaliştilor. În orice caz, nu am încredere în cei care arestează jurnalişti. Serviciile speciale nu au ce căuta în chestiuni jurnalistice, etica jurnalistică şi în general în profesia de jurnalist“, a declarat Pavlovischi pentru corespondentul agenţiei Omega la Moscova.

Anterior, o altă personalitate cunoscută de la Moscova, jurnalistul Alexei Venediktov de la postul de radio „Eho Moskvy” a declarat pentru aceeaşi agenţie în legătură cu arestarea lui Ernest Vardanean că „orice arestări ale jurnaliştilor comise pe motive profesionale le consideră drept o crimă a puterii”.

Şi organizaţia „Reporteri fără frontieră” a condamnat joi, 15 aprilie, într-un comunicat de presă, detenția de către autoritățile transnistrene a ziaristului independent şi analistului politic Ernest Vardanean.

Potrivit comunicatului, organizația non-guvernamentală se teme că „autoritățile de la Tiraspol ar putea să-l condamne pe Vardanean, într-o manieră lipsită de transparență și în mod arbitrar, la o lungă pedeapsă cu închisoarea, deși le lipsesc orice dovezi pentru a proceda astfel”.

„Reporteri fără frontieră” atrage atenția că arestarea ziaristului riscă să fie un prim gest într-o campanie împotriva jurnaliștilor transnistreni care lucrează cu mediile de informare moldovenești și exprimă opinii critice la adresa autorităților din regiunea separatistă.

Comunicatul amintește că Ernest Vardanean este bine cunoscut pentru a fi formulat critici împotriva liderului transnistrean Igor Smirnov și că se pregătea să colaboreze cu Serviciul moldovenesc de la Radio Europa Liberă ca autor al unui blog.
Previous Next

XS
SM
MD
LG