Linkuri accesibilitate

Focuri de armă la un miting organizat de Kurmanbek Bakiev la Osh


Incertitudine în legătură cu intenția sau capacitatea noilor autorități kirghize de a-i intenta proces președintelui

Situaţia din Kirghistan rămâne tensionată şi volatilă: la Osh, în sudul ţării, unde s-a refugiat preşedintele Kurmanbek Bakiev, s-au tras focuri de armă la un miting organizat de preşedinte. Garzile lui Bakiev au tras în aer pentru a dispera protestatari, care încercau să împiedice desfăşurarea mitingului.
De la Bişkek, noile autorităţi continuă să-i ceară lui Bakiev să demisioneze si să părăsească ţara.

Preşedintele Bakiev a declarat ziaristilor că a primit deja o ofertă de azil din partea Belaruslui, pe care a refuzat-o. Potrivit agenţiei Reuters, Bakiev a mai declarat că poartă negocieri cu noile autorităţi şi că, din câte a fost informat, lidera guvernului a semnat deja un ordin prin care i se garantează securitatea.

Pe de altă parte, noua lideră de la Bişkek, Roza Otunbaeva susţinea recent că Bakiev trebuie judecat pentru ordinul pe care l-ar fi dat poliţiei să tragă în demonstranți , acuzaţie pe care preşedintele o respinde categoric.

Se mai relatează că Bakiev a vorbit miercuri, pentru prima dată de la revolta violentă de la Bişkek, la telefon, cu premierul rus Vladimir Putin. Nu se ştie exact despre ce au vorbit, biroul de presă al lui Putin declarând numai că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa lui Bakiev.

Revenind la incidentul din aceasta dimineaţă de la Osh: corespondenţii Europei Libere la faţa locului relatează că mii de simpatizanţi ai lui Bakiev erau adunaţi la miting dar preşedintele a fost împiedicat să vorbească de un grup masiv de oponenţi. Gărzile de corp ale preşedintelui au tras în aer care să disperseze grupul de oponenţi, majoritatea tineri bărbaţi, relatează corespondenţii Europei Libere.

Imediat, Bakiev a părăsit mitingul. De pe 7 apriliei, când la Bişkek au avut loc ciocniri violente între poliţie şi oponenţii săi, ciocniri soldate cu peste 80 de victime, preşedintele s-a refugiat în satul său natal din sudul ţării, situat în apropiere de oraşul Jalal-Abad.

Osh, al doilea oraş ca mărime din Kirghistan şi locul incidentului din această dimineaţă este la peste 100 de kilometri depărtare. Corespondentul Europei Libere Bruce Pannier, care se află la Osh relatează între timp că situaţia din oraş s-a calmat: ”Sunt multi tineri, bărbaţi tineri adunaţi în centru, un fel de voluntari care par că vor să protejeze sediul administraţiei locale. Dar nu aş spune că are în acest moment nevoie de protecţie”.

Bruce Pannier mai relatează că toţi cei care au vrut să intre în clădirea adminsitraţiei locale au fost supuși unei percheziții corporale de forțe de ordine, ca să nu aibă arme sau bombe. În rest însă, incidentul din această dimineaţă a fost atât de scurt, precizează Pannier, încât multă lume în oraş nici nu ştie ce s-a întâmplat. Iar viaţa merge înainte.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG