Linkuri accesibilitate

O săptămînă de la arestarea la Tiraspol a ziaristului independent Ernest Vardanean


Miercuri s-a împlinit o săptămână de când Ernest Vardanean, jurnalist independent de la Tiraspol, a fost reţinut de forţele speciale transnistrene. Între timp, arestul preventiv a fost prelungit cu două luni. Vardanean este acuzat de „spionaj” şi „înaltă trădare”, ceea ce i-ar putea aduce între 12 si 20 de ani de închisoare.

În cadrul întâlnirii cu presa, miercuri, ambasadorul Federaţiei Ruse, Valerii Kuzmin, a declarat că nu este de competenta lui să comenteze cazul Vardanean dar a admis că „... metode cu un asemenea caracter administrativ-represiv nu sunt nişte metode de rezolvare a problemelor cu jurnaliştii”. Ambasadorul Kuzmin a ţinut să precizeze e că jurnalistul Ernest Vardanean nu deţine cetăţenia rusă.

Surse apropiate familiei lui Ernest Vardanean au confirmat pentru Europa Liberă că jurnalistul deţine doar cetăţenia Republicii Moldova şi aşa-numita cetăţenie transnistreană. Aceleaşi surse spun că Ernest a obţinut agrementul pentru o funcţie vacantă la sediul central al ONU de la New-York, fiind acum în aşteptarea confirmării definitive, dar că nu este vorba despre reprezentanţa Rusiei, după cum susţineau anterior foştii săi colegi de la agenţia rusă de ştiri Novyi Reghion.
XS
SM
MD
LG