Linkuri accesibilitate

Flash mob la guvern împotriva vînzării de terenuri unor investitori străini


”Nu ne vindem țara” versus ”protecționism împotriva produselor alimentare de import”

Astazi a aparut primul raspuns la intentia ministrului agriculturii Valeriu Cosarciuc sa intrebe societatea ce parere are despre vanzarea pamantului cetatenilor altor tari. Amintim ca motivatia lui este ca prezenta investitorilor straini in Moldova va accelera iesirea produselor moldovenesti pe piata europeana.

Asadar, miscarea Democratia Acasa a facut un flashmob in fata cladirii guvernului. Unul din liderii miscarii Democratia Acasa, Vasile Costiuc spune ca in loc sa vanda pamantul, conducatorii tarii ar trebui sa sustina taranii si sa-i motiveze sa-l lucreze.

Vasile Costiuc: „Un calcul elementar arata ca avem 1,7 milioane hectare de pamant. Pamantul se vinde in medie cu 2.000 de euro. Un calcul simplu arata o suma de 3,5 miliarde de euro ar costa toata tara noastra. Si atunci ajungem la evul mediu cand punem lanturi la picioare si lucram la plantatie? Vream sa traim liber, intr-o tara libera, cu o guvernare competenta care sa poata sa prelucreze pamantul, pentru ca suntem un stat agrar.”

Am intrebat fermierii veniti la Piata Centrala sa-si vanda produsele agricole ce cred despre intentia ministrului agriculturii.

„Parerea mea nu-i buna. Mai bine ai nostri sa lucreze decat sa vie altii straini. Solutia e sa fie cum era inainte, sa se formeze colhozurile, sofhozutile, ce-au fost, dar pamanturile erau lucrate, nu stateau parloaga ca acum.”

Europa Libera: si atunci ce sa facem cu pamanturile daca ele stau parloaga?

„Parloaga? Trebuie sa facem oleaca de gramaditura si sa ne gandim nu sa facem castele cu 5 etaje, 2 sub pamant si 3 deasupra.”

„Nu ma amestec in treburile acestea, eu singura n-am o bucatica de pamant, dar am lucrat toata viata.”

„Tineretul sta fara locuri de casa, dar conducatorii nostri vand tot pamantul la straini. Nu-i bun. Cu ce-s mai hatri strainii decat ai nostri?”

„Aici m-am nascut. Ce inseamna sa vinzi pamantul? Omul isi vine pamantul si casa atunci cand chiar nu are de mancare”

„Mai mare prostie n-a fost.”

„Cum sa dea drumul sa vindeti pamantul? Vindeti tara ori cum? Stefan cel Mare pentru ce a luptat? Doamne fereste de asta.”

Președintele Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mirzenco spune ca in situatia in care se afla acum agricultura vinderea terenurilor investitorilor straini este inoportuna.

Vasile Mirzenco: „Trebuie create conditii pentru producatorii nostri ca ei sa lucreze. Acum vin de la adunari cu fermierii de la Edinet, credite nu pot lua, nici tinerii agricultori, si nici cei care au istorie de activitate agricola.”

Vasile Mirzenco a mai spus ca o problema mai importanta pentru agricultura moldoveneasca este ca piata este invadata de produse alimentare de import si ar trebui portejata.
Previous Next

XS
SM
MD
LG