Linkuri accesibilitate

Implicarea lui Traian Băsescu în tensiunile interne din PDL (Evenimentul zilei)

Marturii ale tinerilor arestati de politia lui Voronin in noaptea de 7 aprilie 2009 sunt astazi prezentate de Romania libera. Este vorba despre Oxana Radu, juristă la Cahul, si care s-a aflat la Chisinau in noaptea respectiva mai mult din intamplare, pentru ca fusese observator la un birou electoral pentru alegerile din 6 aprilie. Arestata impreuna cu altii, Oxana povesteste abuzurile politiei: femeile au fost obligate sa se dezbrace la piele, iar declaratiile erau gata scrise si au fost semnate sub amenintare. Iurie Craciuneac isi aminteste de asa-numitul „coridor al mortii”, prin care tinerii arestati au fost trecuti sub o ploaie de lovituri. Jurista Oxana Radu se numara printre cei care au depus plangere impotriva politistilor si magistratilor. Romania libera noteaza ca judecatorul Dorin Popovici a fost deja suspendat din functie, in timp ce politistii n-au patit inca nimic, desi au fost identificati la recunoastere.

La Bucuresti, comentatorii insista pe doua subiecte acute: eliberarea unor arestati de vaza din dosarul Catalin Voicu si, respectiv, recentul interviu televizat cu presedintele Traian Basescu. In Gandul, Cristian Tudor Popescu considera ca magistratul Florin Costiniu si oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic nu vor mai ajuge sa fie condamnati definitiv pentru coruptie. Eliberarea lor, dupa un scurt arest preventiv, ar dovedi ca Departamentul National Anticoruptie nu le-a putut proba convingator vinovatia. De aici incolo, sunt toate sansele sa intre in functiune solidaritatea de bransa cu judecatorul Costiniu.

Situatia pe muche de cutit din justitie este abordata si de Rodica Culcer, in revista 22. Doar 10% dintre magistratii romani s-au alaturat unei initative de curatire dinauntru a sistemului judiciar. In clipa de fata, protestul formulat de trei judecatoare a fost deja atacat in instanta de „vechea garda”. Cat de pregatita este justita pentru propria-i reforma se va vedea in urmatoarele doua saptamani, mai arata Rodica Culcer.

In sfarsit, dintre toate cele spuse la televiziune de presedintele Traian Basescu, cele mai multe comentarii le-au starnit nemultumirile sale fata de Partidul Democrat Liberal. Un articol pe aceasta tema, in Evenimentul zilei, sub semnatura lui Mircea Marian, anunta implicarea sefului statului in tensiunile interne din partidul pe care l-a condus.
XS
SM
MD
LG