Linkuri accesibilitate

Destindere în relațiile ruso-americane


Președintele Dmitri Medvedev și ministrul de externe Sergei Lavrov la summitul de la Washington
Președintele Dmitri Medvedev și ministrul de externe Sergei Lavrov la summitul de la Washington

O intervenție a președintelui Rusiei la Brookings Institution, la Washington


Aflat la Washington, unde a participat la summitul securității nucleare, Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei a lăudat evoluţia relaţiilor ruso-americane sub noua administraţie democrată şi a cerut Congresului să-l ajute pe Barack Obama. Detalii are Mircea Ţicudean.


Preşedintele Medvedev a ţinut aseară un discurs la un institut de studii politice din Washington, pe marginea summitului siguranţei nucleare, pe care l-a numit, ca şi Barack Obama, „un succes deplin”. Vorbind despre recenta semnare la Praga a tratatului START II, prin care Washingtonul şi Moscova se obligă să-şi reducă arsenalele nucleare, Medvdev a cerut Congresului american să ratifice înţelegerea. El a spus că ar fi păcat ca acordul să aibă soarta celor încheiate în vremea războiului rece, care nu primeau acordul legislativului american.

„Sunt foarte bucuros că există deja rezultate în cooperarea noastră”, a mai spus Medvedev, arătîndu-se „încântat” că în numai un an de zile, atmosfera relaţiilor americano-ruse s-a schimbat atât de mult în bine.
Liderul rus a mai spus că ţara sa este gata să ofere Statelor Unite ajutor în multe domenii, făcînd aluzie la programul nuclear iranian şi la operaţiunile militare din Afganistan.

Medvedev a adăugat însă că şi Statele Unite vor trebuie să-şi schimbe cel puţin în parte comportamentul faţă de ţara sa. El a spus că deşi cele două ţări împărtăşesc valorile democraţiei şi economia de piaţă, între ele există diferenţe. „Rusia – a spus preşedintele Medvedev – are nevoie de câteva decenii de viaţă stabilă şi calmă pentru a-şi crea un sistem politic şi economic eficient”. „Nu avem însă voie să ne dăm unii altora lecţii”, a avertizat preşedintele rus.

El a cerut Statelor Unite să înlăture ceea ce a numit „barierele economice” din faţa Rusiei, permiţînd investiţii ruseşti în America şi acceptînd fără condiţii noi primirea ţării sale în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Vorbind despre Kirghistan, Medvedev a avertizat că republica din Asia Centrală riscă să se „rupă în două” într-un război civil, şi că liderii de la Bişkek sunt datori să facă „ceea ce trebuie” pentru a evita un asemenea scenariu. Pe aceeaşi temă, liderul rus a criticat voalat prezenţa unei baze militare americane în Kirghistan, sugerînd că ea nu este neapărat un factor de stabilitate.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG