Linkuri accesibilitate

Arestarea lui Ernest Vardanean - încălcare a drepturilor omului prin invocarea unor acuzații absurde


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Oficial, nu există nici măcar informaţia privind articolul în baza căruia a fost arestat jurnalistul independent

În urmă cu aproape o săptămână, ziaristul independent de la Tiraspol Ernest Vardanean a fost arestat de serviciile de securitate transnistrene, sub suspiciunile de spionaj şi înaltă trădare. Potrivit legii transnistrene, corespondentul agenţiei de ştiri „Novyi Region 2” riscă o pedeapsă de 12 până la 20 de ani de închisoare. Organizaţiile pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea, iar bloggerii din Armenia au anunţat un „război informaţional” cu regimul de la Tiraspol, în sprijinul ziaristului arestat, care este de etnie armeană. Între timp, autorităţile de la Chişinău au continuat să condamne arestarea.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu crede că arestarea lui Ernest Vardanean ar fi o acţiune premeditată a autorităţilor de la Tiraspol menită să torpileze procesul de negocieri cu Chişinăul. Mihai Ghimpu a calificat arestul jurnalistului drept „un abuz” şi „o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, aşa cum se întâmplă de obicei în stânga Nistrului”.

Mihai Ghimpu: „Să vedem. Acum contează opinia publică, implicarea instituţiilor europene, fiindcă ştiţi că ei nu au Dumnezeu şi nu au lege - cei de la Tiraspol. Ştiţi, când există o linişte, nu le place. Iată, perioada după alegerile din 29 iulie a demonstrat că noi, cei care suntem la putere, nu avem gânduri meschine, aşa cum anunţau ei că vin liberalii la putere şi o să facă una sau alta. Şi când au văzut că lucrurile merg aşa cum trebuie, democratic, paşnic - nu le place şi le trebuie scandal ca să audă lumea de Smirnov, de această autoproclamată republică. Acestea sunt aplicate nişte strategii pregătite undeva într-un laborator de secialişti.

Marţi, 13 aprilie, vicepremierul responsabil de negocierile pentru reglementarea transnistreană, Victor Osipov a plecat într-un turneu de o săptămână la Bruxelles şi Washington, după ce în luna martie a vizitat Moscova. Înainte de plecare, Osipov a spus că va atrage atenţia oficialităţilor europene şi americane asupra problemei drepturilor omului din Transnistria şi că va aborda, în context, şi cazul jurnalistului independent Ernest Vardanean. Chişinăul cere eliberarea sa imediată şi necondiţionată.

Politologul şi militantul pentru Drepturile Omului de la Bender Andrei Safonov spune că din puţinele infromaţii care există, deja se poate constata încălcarea unor drepturi elementare în cazul jurnalistului Ernest Vardanean.

Andrei Safonov: „Nu numai eu, dar şi întreaga echipă a ziarului Novaya Gazeta şi cea a Fundaţiei Centrului pentru Drepturile Omului în Transnistria, am solicitat autorităţilor informaţii privind baza juridică pe faptul arestării, dar n-am obţinut până acum nici un răspuns. Oficial, nu există nici măcar informaţia privind articolul în baza căruia a fost arestat jurnalistul Ernest Vardanean”.

Safonov mai zice că lui Vardanean i s-a încălcat dreptul de a-şi alege un avocat, iar jurnaliştilor şi organizaţiilor pentru drepturile omului, dreptul de a inspecta condiţiile de detenţie şi a se convinge că asupra lui Ernest Vardanean nu se exercită presiuni”.

Politologul din Bender Andrei Safonov, care este şi vicepreşedinte al Fundaţiei pentru Drepturile Omului în Transnistria, nu exclude că lipsa informaţiilor oficiale din momentul arestării lui Vardanean pe 7 aprilie şi până în prezent ar avea totuşi o explicaţie şi anume, încercarea serviciilor secrete de la Tiraspol de a smulge jurnalistului mărturii împotriva fie altor jurnalişti sau ong-işti din Transnistria, fie împotriva unor politicieni. Safonov crede că acuzaţiile de spionaj aduse lui Vardanean sunt cel puţin absurde.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG