Linkuri accesibilitate

Memorandum de întelegere asupra proiectului AGRI


Port georgian
Port georgian

Acordul dintre România, Azerbaidjan și Georgia prevede transportarea de gaz azer lichefiat către Europa Occidentală

Romania, Georgia si Azerbaijan au semnat astazi la Bucuresti, un acord de transport al gazelor catre Uniunea Europeana prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnection (AGRI), care prevede dezvoltarea unor terminale de gaze naturale lichefiate.

Investitia pe care o vor face Romania, Georgia si Azerbaijan ar putea ajunge pina la 4 miliarde de euro, iar Bucurestiul va gazdui sediul viitoarei companii care va asigura transportul de gaz dinspre Marea Caspica, prin Marea Neagra si mai departe spre statele Uniunii Europene.

“Esential este ca aceasta companie sa inceapa sa lucreze” a declarat astazi presedintele Traian Basescu dupa ce ministrii economiei din Azerdbaidjan, Georgia si Romania au semnat memorandumul de intelegere. Proiectul numit AGRI de la initialele: Azerbaidjan Georgia România Interconnect a fost pus la punct inca de la sfirsitul lunii februarie. Acordul prevede transportarea de gaz azer spre terminalul Kulevi, aflat pe coasta georgiana a Marii Negre. De acolo gazul lichefiat va traversa Marea Neagra cu ajutorul petrolierelor catre terminalele din portul romanesc Constanta. Gazul va fi ulterior distribuit prin sistemul autohton de conducte, care este conectat cu sistemul european.

Aceasta formula de transportare a gazului este avantajoasa pentru Romania, care vrea cu orice pret sa aiba o sursa alternativa de aprovizionare si sa nu mai fie strict dependenta de Rusia. In acest moment Romania este de fapt angajata in toate gazoductele proiectate in zona, fie ca este vorba despre ocolirea Ucrainei, cum este cazul viitoarei conducte South Stream sau de ocolirea Rusiei prin virtualul gazoduct Nabucco, fie de ocolirea Turcia cum este cazul acestui nou proiect prescurtat AGRI. Prin acordul semnat intre Azerbaidjan, Georgia si Romania s-ar putea acoperi transportul unei cantitati de pina la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Prin comparatie Nabucco a fost gindit initial sa transporte 15 miliarde de metri cubi de gaze anual, dar a fost reevaluat pentru 30 de miliarde. E posibil astfel ca ruta azero-georgiano-romaneasca sa devina un substitut pentru Nabucco si deci o sursa alternativa la gazul rusesc pentru Europa occidentala.
XS
SM
MD
LG