Linkuri accesibilitate

Opinia unui parlamentar comunist: Moscova ar putea juca un rol în eliberarea lui Ernest Vardanean


Veronica Abramciuc
Veronica Abramciuc

Veronica Ambramciuc: clar şi vădit este că autoritatile de la Tiraspol, mandatate prin alegeri ale populatiei care trăieşte in partea stângă a Nistrului, îşi construiesc statul lor aparte de R. Moldova.


Jurnalistul şi politologul independent Ernest Vardanean din Tiraspol a fost arestat sub acuzaţia de spionaj şi înaltă trădare. Mandatul de arestare preventivă emis împotriva jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut miercuri de serviciile secrete tiraspolene a fost prelungit cu doua luni, a declarat Europei Libere soţia jurnalistului, Irina. Seful adjunct al misiunii OSCE de la Chişinau, Klaus Neukirch a declarat si el pentru Europa Liberă că OSCE a contactat autorităţile de la Tiraspol și că organizația europeană este îngrijorată de acuzaţiile grave care i se aduc jurnalistului şi anume „spionaj şi înaltă tradare”. Expertii spun că acest caz demonstrează că situaţia drepturilor omului în regiune este una deosebit de critică. Despre problema respectării drepturilor omului în zona de est a Moldovei vom vorbi cu invitata emisiunii din aceasta dimineata Veronica Abramciuc, membra a Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice.

Veronica Abramciuc: Intr-adevăr, noi, în Republica Moldova, în partea a dreapta a Nistrului, avem prea puţină informaţie asupra celor intamplate cu domnul Ernest Vardanean. Ar fi nevoie de mai multe informaţii, însă, din cate ştiu eu, el este învinuit de spionaj în favoarea altui stat.

Europa Liberă: Iar alt stat ar fi in favoarea Moldovei. Ce-ar insemna asta?

Veronica Abramciuc: În cazul cand lucrurile sunt de aşa natura, pentru domnul Ernest Vardanean poate fi util numai un avocat bine-pregătit, care ar putea participa, pe parcursul intregii anchete, şi ar interveni în ajutorul acestui jurnalist. Insă, la întrebarea dvs. „ce ar insemna aceasta”, clar şi vădit este că autoritatile de la Tiraspol, mandatate prin alegeri ale populatiei care trăieşte in partea stângă a Nistrului, deci sunt lucruri care trebuie spuse pe nume, îşi construiesc statul lor aparte de Republica Moldova şi prin această prismă tratează toate evenimentele care au loc atât pe teritoriul lor, cât şi in afara teritoriului lor, dar care-i vizează.

Europa Liberă: Ati vorbit despre avocat. Avocatul, din cate stiu a discutat cu Ernest Vardanean si a fost obligat să semneze o declaraţie de păstrare a secretului anchetei. Cum comentati aceasta?

Veronica Abramciuc: Aşa sunt lucrurile, cand are loc ancheta in care invinuitul este bănuit de spionaj in favoarea altui stat.

Europa Liberă: Dar un alt coleg de-al nostru, ziaristul de la Bender, Grigore Volovoi, spunea ca daca in perioada sovietica o persoana incomoda putea fi oricand inchisa intr-un spital de psihiatrie, acum in Transnistria, oricine poate fi acuzat de trădare de stat. Mai multor reprezentanţi ai societatii civile din regiunea transnistreana le sunt aduse acuzaţii de inalta tradare si spionaj.

Veronica Abramciuc: Eu, la etapa actuală, spun că intr-adevar avem prea puţină informaţie. Iată acesta este un caz care stă la suprafaţă, în spectrul dat. În aşa condiţii, autoritatile din Chişinau, şi noi, cei din partea dreapta a Nistrului, puţin îi putem fi de folos domnului Vardanean.

Europa Liberă: Dar cine îl poate ajuta intr-un asemenea caz?


Veronica Abramciuc: Numai un avocat.

Europa Liberă: Dar intr-un stat nerecunoscut un avocat poate apăra drepturile omului?

Veronica Abramciuc: Sigur că da. Asta e şi în interesul lor să accepte participarea avocatului, pentru a demonstra întregii opinii publice, că ei actionează corect.

Europa Liberă: Se zice ca administratia regiunii transnistrene si-a format un sistem al organelor de forţă şi de justitie pe care-l foloseşte în intimidarea locuitorilor din zona de est a Moldovei...


Veronica Abramciuc: Doamna Valentina Ursu, se zice, dar alta este problema, că pe intreaga perioada de negocieri pe care o poartă, oficialii de la Chisinau cu autoritatile de la Tiraspol au semnat peste 100 de acte normative. Aici mai este loc liber. Trebuie de studiat întrebarea daca în acest pachet de documente este vreun act normativ semnat de catre conducatorii Transnistriei cu autoritatile oficiale ale Chisinaului referitor la asemenea cazuri. Atunci s-ar putea cumva inteveni şi folosi acest act normativ. Însă, întrucât ştiu eu, actuala conducere a Moldovei a ridicat intrebarea sa nu recunoască toate actele normative semnate anterior, să inceapă de la foaie curată, iată cum stau lucrurile. Cum îşi dirijează fiecare autoritate intr-o ţară sau regiune in bază legală, actiunile referitor la asemenea cazuri, ele rămân la discreţia lor. Noi putem numai sa le comentăm.

Europa Liberă: Dar credeti ca actorii implicati in solutionarea problemei transnistrene ar putea interveni in acest caz şi cumva chiar sa-l solutioneze?

Veronica Abramciuc: Nu cred. Alta este problema. Din partea conducerii Republicii Moldova unica persoana care ar putea interveni in acest caz, pentru a pune intrebarea in cadrul intrunirilor care au loc pentru solutionarea problemei transnistrene, poate fi doar vicepremierul Victor Osipov.

Europa Liberă: Ce rol ar putea juca Moscova în aceasta situatie delicată si dificilă?


Veronica Abramciuc: Da, noi doar ştim că Moscova a jucat un rol pozitiv atunci cand s-a rezolvat situaţia cu detinuţii noştri care au fost în Transnistria, grupul Ilaşcu. Numai Moscova a jucat rolul ei pozitiv. Intr-adevar, Rusia are un statut destul de inalt in cadrul grupului tărilor care participă la rezolvarea diferendului transnistrean. Dar, in cazul dat, Moscova va cere, iar Transninstria trebuie să ofere Moscovei absolut toate probele. Insă pană a oferi probele, ei vor duce ancheta.

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. Invitata emisiunii din aceasta dimineata a fost deputata PCRM Veronica Abramciuc.
XS
SM
MD
LG