Linkuri accesibilitate

Eurogroup dispus să sprijine financiar Grecia prin credite bilaterale


Președintele Eurogroup Jean-Claude Juncker
Președintele Eurogroup Jean-Claude Juncker

Împrumuturile vor fi coordonate de Comisia Europeană, platile urmând a fi făcute prin Banca Central Europeană

Comisia Europeana si Banca Central Europeana au inceput astazi sa lucreze impreuna cu Fondul Monetar International la o schema de ajutorare a Greciei care se va intinde pe 3 ani. Intr-un comunicat de presa, Consiliul Uniunii Europene arata ieri seara ca cele 15 state din zona euro sunt gata se ofere sprijin financiar Greciei prin imprumuturi bilaterale care ar urma sa fie centralizate de Comisia Europeana.

Comunicatul nu uita sa mentioneze ca aceasta este doar o posibilitate, in sensul ca aceasta schema va functiona doar daca Atena nu va reusi sa atraga de pe pietele de capital suficienti bani.

Cuantumul imprumuturilor bilateriale nu va depasi, in primul an, suma de 30 de miliarde de euro.

Decizia Eurogrupului vine dupa ce masurile de austeritate anuntate de guvernul grec nu au crescut ci dimpotriva au scazut ratingul de tara al Greciei fapt care a obligat guvernul de la Atena sa se imprumute cu dobanzi foarte mari.

Mai mult, nici declaratia de luna trecuta a liderilor europeni prin care isi aratau sustinerea fata de Atena nu a avut efectul scontat pe pietele financiare.

Liderul Eurogrupului Jean Claude Junker a aratat aseara ca "in cazul in care Grecia va solicita ajutor, decizia de a acorda aceste imprumuturi va trebui sa fie aprobata in mod unanim de statele din zona Euro”.

Schema convenita aseara presupune coordonarea imprumuturilor de catre Comisia Europeana, platile urmand a fi facute prin Banca Central Europeana.

Potrivit comisarului pe afaceri economice si monetare Olli Rehn, pentru imprumuturile contracate din statele din zona euro, Grecia va plati o dobanda de 5 %.

Atena va primi, insa. nu doar bani europeni, ci si de la Fondului Monetar International care, se pare, va oferi un imprumut mai ieftin.

Ca si luna trecuta, cand statele membre au iesit cu prima declaratie de sustinere a Greciei, presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso s-a grabit sa salute acordul de aseara, considerandu-l un pas important in raspunsul coordonat pe care Uniunea Europeana il va avea in criza de la Atena. Toata lumea asteapta acum, raspunsul pietelor financiare.
XS
SM
MD
LG