Linkuri accesibilitate

Dosarul Vardanean - încercare a Tiraspolului de a bloca procesul de negocieri


Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

Valeriu Vasilică: „Acuzația de înaltă trădare adusă de separatiști lui Ernest Vardanean este scoasă din naftalina istoriei”


Valeriu Vasilică: „Mie mi se pare, că acest caz acum nu ţine atăt de încălcarea drepturilor omului. Şi nu ţine atât de încălcarea drepturilor la exprimare. Eu zic că liderii de la Tiraspol le dau semnale serioase acum membrilor formatului 5+2, că nu sunt gata să meargă mai departe pe procesul negocierilor. Atâta timp, cât procesul de negocieri merge bine, avansează, atâta timp liderii de la Tiraspol se fac inutili. În cazul în care situaţia explodează, ei revin în centrul atenţiei, ei îşi realizează ambiţiile de creare a unui stat. S-a ales un jurnalist, care, alături de toţi oamenii de rând, ar trebui să se bucure de protecţia drepturilor sale elementare. Dar fiind şi jurnalist, el ca şi cum are dublă protecţie. S-a ales un caz din ăsta, zic eu, care să nu mai necesite încă un caz.”

Europa Liberă: Vedeţi un sfârşit? Cum ar putea să finalizeze acest caz?

Valeriu Vasilică
: „Se pare că colegul nostru poate spera că va fi eliberat, poate în curând. Dar va fi torpilat procesul de negocieri.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană, Statele Unite pot avea o reacţie? Pentru că, deocamdată, în aceste zile vedem, că aşa e, mai mult o tăcere.

Valeriu Vasilică: „Nu pot avea un punct de vedere, până nu se informează, să zicem aşa, din prima sursă. Ar trebui să meargă încolo, ar trebui să trimită pe cineva, ar trebui să telefoneze, cel puţin. Şi atunci sunt puşi în situaţie dificilă, delicată iarăşi aceşti actori internaţionali foarte, foarte importanţi. Cine se mai joacă cu Statele Unite ale Americii? Cine se mai joacă cu coşcogea Uniune Europeană? Şi uite, liderii de la Tiraspol îşi pot permite treaba asta.”

Europa Liberă: Ce putem face noi, ziariştii din dreapta Nistrului, pentru colegul nostru?

Valeriu Vasilică: „Să batem alarma. Să nu uităm tema. Să încercăm să pătrundem până în mintea tuturor consumatorilor de informaţii de aici, de la noi, şi din afara hotarelor Moldovei. Pentru că, până la urmă, liderii de la Tiraspol vor trebui să-l elibereze. Este un caz fără precedent, o acuzaţie fără precedent. Una aşa, scoasă din naftalina istoriei. Nu ştiu dacă şi cele mai dictatoriale regimuri recunoscute îşi permit acum să readucă o formulă de „înaltă trădare de patrie”. Nemaivorbind de faptul, că în ţările normale nu se arestează fără motiv un om obişnuit, un om din stradă. De aia s-a ales un jurnalist. Ca sfidarea să fie cât mai mare. Ca acest proces de negocieri, care parcă-parcă urma să se pornească, să nu se pornească. Pentru că în cazul unor relaţii reci, liderul de la Tiraspol îşi păstrează status-quo. Ei continuă acel proces al lor, de consolidare a construcţiei unui stat nerecunoscut. Pe dânşii nu-i priveşte, e recunoscut sau nu-i recunoscut. Ei îşi fac mendrele acolo. Îşi fac interesele acolo. Se simt şefi de 20, 20 şi ceva de ani. E acelaşi regim, aceleaşi reguli, aceiaşi oameni.”

Europa Liberă: Aceiaşi parteneri.

Valeriu Vasilică: „Da. În interior şi din exterior. Eu zic: miza este procesul de negocieri. Şi ţinta este nu atât Chişinăul, cât sunt pusi la punct Statele Unite, ziceam, Uniunea Europeană, Rusia. De fapt, şi Rusia are aici un rol. Să-i întrebi şi pe ei ce părere aveţi? Ei, normal, ar zice: staţi, că noi nu ne-am informat. Staţi, că noi nu răspundem de nimic. Eu zic, că Rusia răspunde de ceva, atâta timp cât sprijină, şi neoficial dar şi oficial, sprijină acest regim. Şi atunci, se pare, că are dreptate Curtea Europeană a Drepturilor Omului, când găseşte vinovat de încălcarea drepturilor omului şi Republica Moldova, dar şi Federaţia Rusă. Cazul Federaţiei Ruse este mai specific. Ea nu poate să zică, aşa cum ar spune Uniunea Europeană, Statele Unite, Ucraina, că, ştiţi, noi nu avem nici o atribuţie, chiar dacă nu avem nici o influenţă asupra regimului de la Tiraspol. Rusia are influenţă, are atribuţie. Trebuie să-şi asume şi acest caz.”
XS
SM
MD
LG