Linkuri accesibilitate

Varșovia: doliu național în urma catastrofei aeriene de la Smolensk


Polonia este in doliu dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski si a multor altor lideri politici ai tarii, in accidentul de avion petrecut sambata langa Smolensk, in vestul Rusiei. Avionul oficial, cu 96 de persoane la bord, s-a prabusit cand incerca sa aterizeze. Nimeni nu a supravituit. Alaturi de presedinte, au murit sotia sa, seful statului major, guvernatorul bancii nationale, ministrul adjunct de externe, mai multi parlamentari. Delegatia poloneza urma sa participe la ceremonia marcand 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde 22 de mii de ofiteri si intelectuali polonezi au fost ucisi la ordinul lui Stalin.

Ancheta oficiala privind cauzele accidentului aviatic de la Smolensk este condusa de premierul Vladimir Putin. Potrivit mai multor oficialitati ruse, intre care guvernatorul regiunii Smolensk, accidentul s-ar putea datora unei greseli de pilotaj. Luni, in Rusia, este zi de doliu in memoria victimelor accidentului.

In Polonia, presedintia interimara a fost preluata de liderul camerei inferioare a parlamentului. In decurs de doua luni se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG