Linkuri accesibilitate

Jurnalistul Ernest Vardanean în așteptarea unei decizii a autorităților de la Tiraspol după arestarea sa


Mandatul de arestare preventivă impotriva jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut miercuri la Tiraspol de serviciile secrete, ar trebui să expire astăzi. Tot astăzi, o instanţă de judecată ar trebui să decidă dacă mandatul se prelungeste sau nu. Vardanean, care lucra pentru publicaţia Novîi Reghion, de la Tiraspol, este acuzat de spionaj şi înaltă trădare şi riscă până la 20 de ani închisoare, a precizat Ion Manole, preşedintele organizaţiei neguvernamentale, Promo-lex. De arestarea lui Vardanean s-a aflat numai vineri, la Chisinau.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov a dat publicităţii un comunicat în care cere eliberarea lui Ernest Vardanean.

Autoritatile de la Chisinau detin informatii ca în ultimele zile structurile securitatii de la Tiraspol au supus unor acuzatii fabricate de „înalta tradare” o serie de reprezentanti ai societatii civile din Transnistria.

Vicepremierul subliniaza ca aceste actiuni contravin tendintei de întarire a încrederii dintre cele doua maluri ale Nistrului si ca este o încalcare flagranta a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreana. Victor Osipov mai spune ca învinuirile aduse jurnalistului sunt aberante si ca acest caz va capata o rezonanta internationala.

Pentru eliberarea lui Ernest Vardanean autoritatile de la Chisinau au convenit cu seful Misiunii OSCE în Moldova sa intervina pe lânga structurile de la Tiraspol. Vor fi sensibilizati si partenerii internationali implicati în formatul de negocieri „5+2” pentru a se alatura eforturilor de eliberare a jurnalistului.
Pe facebook s-a creat deja un grup , sub titlul “Cerem eliberarea jurnalistului Ernes Vardanean” cu ceva peste 100 de membri.
XS
SM
MD
LG