Linkuri accesibilitate

Debutul lucrărilor la gazoductul Vyborg - Greifswald


Comisarul european Guenther Oettinger la Vyborg

Conducta submarină de gaze va fi dată complet în folosință în 2015

În prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a unor politicieni europeni, din Olanda, Germania şi Franţa a fost inaugurată construcţia conductei de gaze, Nord Stream.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi fostul cancelar Schröder care este iniţiatorul proiectului - criticat iniţial de ţări est-europene ca Polonia sau statele baltice. Gazoductul va trece prin Marea Baltică, ocolind teritoriul Poloniei. Între timp, a susţinut astăzi postul naţional de radio din Germania „Deutschlandfunk”, criticile oficialităţilor de la Varşovia au încetat.

Ex-cancelarul Schröder, considerat un apropiat al premierului rus Putin, face parte din consiliul de conducere al consorţiului de acţionari din Rusia, Olanda şi Germania. Deoarece concernul rus Gazprom domină acest consorţiu s-au făcut auzite numeroase voci care susţin că Uniunea Europeană va deveni şantajabilă din cauza dependenţei energetice de Moscova.

Comisarul european pentru energie, creştin-democratul german Günther Oettinger, a încercat să disperseze aceste temeri, explicînd cu cîteva zile în urmă că North Stream trebuie privit ca un proiect european. Într-un interviu acordat astăzi postului naţional de radio, Oettinger a precizat: „Fiecare conductă nouă ridică gradul de asigurare cu energie. Gazoductul care va trece prin Marea Baltică corespunde standardelor moderne, are o capacitate mare şi va transporta gazul prin două conducte. Asta va da Europei siguranţa energetică necesară.”

De remarcat este faptul că euro-politicianul creştin-democrat Oettinger este de aceeaşi părere cu ex-cancelarul social-democrat Schröder, principalul lobbyist al proiectului Nord Stream. În preajma deschiderii şantierului, Schröder a spus: "Rusia a livrat energie şi în timpul Războiului Rece şi nu am fost niciodată confruntaţi cu probleme privind siguranţa livrărilor de gaz. Sunt sigur că situaţia nu se va schimba nici pe viitor."

Europarlamentarul ecologist Reinhard Bütikofer, în schimb, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de acest proiect, afirmînd astăzi într-un interviu radiodifuzat că gazoductul prezintă o ameninţare a mediului.

Conducta va fi terminată parţial anul viitor. Costurile se ridică la 7,4 miliarde de euro. Conducta va avea o lungime de 1200 km şi se va întinde din Vîborg, Rusia, pînă-n Greifswald, Germania. Prima ramură a conductei va furniza gaze naturale în 2011. Abia în 2015 se va ajunge la capacitatea maximă de transport, de 55 de miliarde de metri cubi de gaze.
XS
SM
MD
LG