Linkuri accesibilitate

13.04 - București: Proteste ale studenților


După şedinţa de guvern, problema reducerii costului de transport pentru studenţi pare să îşi fi găsit o rezolvare


13 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Corespondent: Andrei Manolescu).

Proteste ale studenților
.

Aproximativ o mie de studenţi au protestat astăzi în capitală cerând revenirea la facilităţile privind transportul pe calea ferată, precum şi mărirea burselor. „Marga nu uita, astăzi vrem reducerea!”, s-a strigat astăzi pe străzile Bucureştilor.

Toamna trecută studenţii au protestat în Piaţa Universităţii, negociind cu guvernul lui Radu Vasile. Revendicările includeau şi reducerea costului biletelor de tren, facilitate prevăzută în legea învăţământului, dar care nu se aplica în mod corespunzător. Reducerea s-a acordat pentru câteva luni, pentru ca la 3 aprilie aceasta a fost stopată de Societatea Naţională de Transport pe Calea Ferată, pe motiv că Ministerul Educaţiei Naţionale nu şi-a plătit datoriile, respectiv suma de 165 de miliarde de lei, la cât se ridică subvenţionarea a jumătate din preţul biletelor studenţeşti pe şase luni.

Miniştrii şi-au aruncat de la unul la altul această problemă, care pare să fie de fapt urmarea unei legi mai generoase decât posibilităţile bugetare actuale. Potrivit lui Luis Lazarus, liderul studenţilor, „până la un moment dat a fost de vină Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi disfuncţionalităţile din acest minister, respectiv faptul că între cei doi miniştri apar mereu divergenţe. Pe de altă parte, dumnealor nu se înţeleg în Guvernul României. În toată nebuloasa asta nu mai şti care este vinovat, de unde poată fi trasată vina unuia sau a celuilalt şi este clar că toţi guvernanţi în ansamblu sunt vinovaţi pentru această situaţie”.

După şedinţa de guvern, problema reducerii costului de transport pentru studenţi pare să îşi fi găsit o rezolvare, deşi alte probleme sunt pe listă şi alte organizaţii studenţeşti ameninţă cu alte manifestaţii de protest.

Alianţa organizaţiilor studenţeşti din Cluj cere mărirea fondului de burse alocat Ministerului Educaţiei Naţionale. Studenţii clujeni vor ca bursele să acopere cheltuielile de cazare, masă, acces la informaţie şi cultură, şi ca alocaţiile bugetare să acopere reparaţiile căminelor. Totodată ei propun înfiinţarea unor policlinici în centrele universitare ale căror servicii să fie gratuite pentru studenţi.

Deşi cererile pot părea exagerate, condiţiile de viaţă cerute de studenţi sunt de fapt normale. Anormal este ca aceste condiţii să fie plătite integral din buget.
XS
SM
MD
LG