Linkuri accesibilitate

Spre EURO 2012!


Vrem să ne calificăm la EURO 2012, vrem să ne luptăm ca voinicii din poveste cu toţi adversarii. Şi asta e minunat!


O declaraţie năucitoare a făcut deunăzi preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Ciobanu. Selecţionata Moldovei vrea să se califice la EURO 2012 şi va încerca să ocupe locul 2 în preliminarii! Niciodată Federaţia autohtonă de fotbal nu şi-a mai propus realizarea unui asemenea obiectiv îndrăzneţ. Dorinţa arzătoare de a ajunge în elita fotbalului european e lăudabilă şi firească, fără doar şi poate. O precizare mi se pare totuşi necesară.

Avem de-a face cu o metamorfoză spectaculoasă. Ani de zile Federaţia a fost pesimistă şi lipsită de ambiţii şi s-a preocupat mai mult de facerea banilor din televizarea meciurilor. După tragerea la sorţi pentru Campionatul Mondial din 2010, bunăoară, Pavel Ciobanu era trist şi descumpănit. În loc să se bucure că Moldova evitase adversarii foarte puternici şi deci are nişte şanse să se califice, Pavel Ciobanu era amărît că nu va face mulţi bani din televizare. Deşi o şansă de a face bani este mereu calificarea la turneul final, Pavel Ciobanu nu credea în toamna anului 2007 că Moldova poate realiza o asemenea performanţă, chiar dacă avea de înfruntat nişte adversari mai comozi decît Italia şi Franţa.

Ei bine, acum pesimismul cronic e aruncat la tomberon. Acum vrem să ne calificăm la EURO 2012, vrem să ne luptăm ca voinicii din poveste cu toţi adversarii. Şi asta e minunat. Asta trebuie să-şi propună orice echipă, indiferent că e mică sau mare.

Speranţele pot deveni realitate, fapt dovedit de calificarea neaşteptată a Letoniei la EURO 2004. Păcat că atît de tîrziu Federaţia Moldovenească de Fotbal a început lupta pentru calificare, dar mai bine tîrziu decît niciodată. Şi sper ca tentativele de calificare să devină permanente.

Numai că schimbarea asta de atitudine trebuie să fie susţinută, în mod normal, şi de nişte eforturi mai serioase. Cînd nu vrei să te califici, poţi să leneveşti. Dacă însă jinduieşti calificarea, trebuie să faci cu adevărat ceva ca s-o obţii.
XS
SM
MD
LG