Linkuri accesibilitate

Senatul american și ratificarea tratatului de reducere a armelor necleare strategice


Președintele Barack Obama și omologul său rus Dmitri Medvedev după semnarea noului acord de reducere a armelor strategice
Președintele Barack Obama și omologul său rus Dmitri Medvedev după semnarea noului acord de reducere a armelor strategice

„Senatul va analiza în ce măsură respectarea acordului poate fi verificată, dacă reduce capacitatea noastră de apărare și capacitatea de a apăra aliați și măsura în care actuala administrație este angajată să mențină triada nucleară”


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a anticipat ca va avea suficient sprijin republican in Senat pentru a ratifica acordul vizind controlul inarmarilor, semnat la Praga cu omologul sau rus. Certifica istoria sperantele presedintelui ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Istoria este de partea presedintelui Obama, desi voturile de care dispune in Senat par sa nu indice acelasi lucru. Pentru ratificarea tratatului cu Rusia, Obama are nevoie de 67 de voturi, intr-o camera a Congresului in care democratii au doar 59 de locuri. Un alt factor agravant este climatul politic de la Washington, deloc favorabil cooperarii bipartizane.

Atmosfera politica este atit de incordata incit teoretic republicanii ar putea fi tentati sa dea uitarii principiul conform caruia, in chestiuni de securitate nationala, ceea ce primeaza este interesul national. „Atunci cind se pune problema ratificarii unor tratate internationale si in special cind acestea vizeaza controlul inarmarilor, exista o lunga traditie de cooperare bipartizana” – a spus Barack Obama la Praga, dupa ce a semnat acordul cu Dmitri Medvedev.

Se anticipeaza ca republicanii vor sprijini noul tratat, cu conditia ca acesta sa nu limiteze optiunile americane in legatura cu un preconizat scut de aparare anti-aeriana, care sa protejeze America in fata unui potential atac cu rachete cu raza lunga de actiune. Ei vor sa se asigure ca tratatul nu limiteaza nici posibilitatea ca America sa lanseze atacuri nucleare din aer, apa, si sol – asa numita triada nucleara. „Senatul va analiza in ce masura respectarea acordului poate fi verificata, daca reduce capacitatea noastra de aparare si capacitatea de a apara aliati si masura in care actuala administratie este angajata sa mentina triada nucleara” – a spus liderul republican din Senat, Mitch McConnell.

Republicanii spun ca nu vor afla raspunsul la aceste intrebari pina cind vor fi informati in detaliu cu privire la prevederile tratatului. Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid a spus ca e sigur ca republicanii nu vor recurge la jocuri politice, in legatura cu aceasta chestiune. Reid a aratat ca astfel de acorduri au fost aprobate in trecut cu largi majoritati bipartizane si ca e sigur ca asa vor sta lucrurile si acum. Jim Manley, purtatorul de cuvint al liderului democrat a spus ca se spera ca ratificarea sa beneficieze de voturi suficiente de ambele parti ale spectrului politic, adaugind insa, „nimic nu mai e sigur in Senat, in ultima vreme”.
XS
SM
MD
LG