Linkuri accesibilitate

Obama dă asigurări est-europenilor că Nato va rămîne relevantă în viitor


Președintele Barack Obama îl salută pe omologul său Traian Basescu la Praga
Președintele Barack Obama îl salută pe omologul său Traian Basescu la Praga

Barack Obama i-a primit aseară la cină, la Praga, pe liderii Bulgariei, Croaţiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei, alături de liderii ţării-gazdă, Cehia.


Semnarea acordului cu Rusia nu a fost singurul punct de pe agenda vizitei la Praga a preşedintelui Barack Obama. Aseară, la reşedinţa ambasadorului american, el s-a întâlnit cu liderii a 11 ţări din centrul şi estul Europei, cărora le-a explicat ca relaţiile ruso-americane nu se vor îmbunătăţi în detrimentul europenilor. Detalii are Mircea Ţicudean.

Barack Obama i-a primit aseară la cină, la Praga, pe liderii Bulgariei, Croaţiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei, alături, desigur, de liderii ţării-gazdă, Cehia.
Fostul ministru de externe şi vicepremier al Cehiei, Alexandr Vondra, a spus că încă de anul trecut, de când Obama a ţinut un discurs de politică externă tot aici, la Praga, a devenit limpede că el se va strădui să asigure est-europenii că înţelegerile cu Rusia nu se vor face peste capetele lor, că vor fi consultaţi. Această cină, a adăugat însă Vondra, este doar o cină. E doar primul pas, dar nu este suficient.

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, dat aseară, după cină, Obama a dat asigurări că NATO, din care fac parte ţările invitate la întrunire, rămâne un element central al securităţii globale. Obama a insistat că articolul cinci din tratatul de înfiinţare a alianţei, articol care prevede că un atac asupra unui membru este un atac împotriva întregii alianţe, trebuie să rămână „relevant pentru ameninţările specifice secolului 21”.

În aceeaşi declaraţie de presă se mai spune că liderii est-europeni şi-ar fi exprimat aseară părerea că relaţiile mai bune ruso-americane reduc tensiunea şi creează condiţii mai bune pentru îmbunătăţirea propriilor relaţii cu Federaţia Rusă.

Ţările est-europene au amintiri relativ proaspete despre vremea când au fost dominate de Moscova, deşi sunt acum, în marea majoritate, membre în NATO şi în UE. În iulie anul trecut, un grup de intelectuali şi de foşti lideri politici din regiune, în frunte cu Vaclav Havel şi Lech Walesa, au trimis lui Barack Obama o scrisoare în care i-au atras atenţia să nu uite interesele est-europenilor, atunci când se întâlneşte cu liderii ruşi. În scrisoare se spunea că astăzi NATO pare o alianţă mai slabă decât atunci când a primit primii noi membri din Est, adică în 1999. „Oamenii se întreabă – se mai arată în scrisoare – dacă NATO ar fi gata să ne apere într-o eventuală criză”.

Aceste temeri au crescut când noua administraţie democrată de la Casa Albă a renunţat la planul preşedintelui Bush de a construi elementele unui scut antirachetă în Cehia şi Polonia, un plan care fusese criticat vehement de ruşi.

Între timp, Obama a anunţat un nou proiect, despre care echipa lui de securitate susţine că este mai flexibil, mai ieftin şi provoacă mai puţin Rusia. Deocamdată, se ştie că România ar putea găzdui rachete interceptoare, iar Bulgaria s-a oferit să-i urmeze exemplul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Politigraf

XS
SM
MD
LG