Linkuri accesibilitate

„Un pas uriaş spre o lume liberă de pericolul nuclear”


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Fragment din articolul publicat de Secretarul de stat american Hillary Clinton în cotidianul britanic The Guardian

„... Statele Unite şi Rusia vor semna Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (Start) în Praga, reducând numărul arsenalului nuclear strategic la un nivel nemaivăzut încă de la primul deceniu al erei nucleare. Această reducere confirmată de către cele mai mari puteri nucleare din lume reflectă angajamentul nostru faţă de principiul de bază al negocierii Tratatului de Non-Proliferare Nucleară (NPT) – toate naţiunile au dreptul de a căuta un mod paşnic de a folosi energia nucleară, dar în acelaşi timp au responsabilitatea de a preveni proliferarea nucleară, iar cei care posedă aceste arme trebuie să facă eforturi de dezarmare.

Acest acord este doar una din măsurile luate de Statele Unite, în spiritul promisiunii făcute de preşedintele Obama de a garata securitatea Americii şi a lumii prin reducerea pericolului reprezentant de armele nucleare, de terorism şi proliferarea nucleară.

... Recent preşedintele a prezentat noua strategie americană în domeniul nuclear ce oferă un plan de reducere a rolului şi numărului armelor noastre nucleare în timp ce protejează într-un mod mai eficient Statele Unite şi pe aliaţii acestora de cele mai mari pericole din ziua de azi.

Săptămâna viitoare, preşedintele Obama va găzdui peste 40 de lideri în cadrul summitului de securitate nucleară, cu scopul de a proteja cât mai abil cu putinţă materialele nucleare vulnerabile, pentru a preveni căderea acestora în mâinile teroriştilor.

Alături de partenerii noştri internaţionali, Statele Unite îşi continuă eforturile diplomatice care vor avea consecinţe serioase asupra statelor precum Iran şi Coreea de Nord ce sfidează regimul global de non-proliferare.

Aceste iniţiative trimit un mesaj clar asupra priorităţilor şi poziţiei noastre. Către toţi aliaţii şi partenerii noştri, şi către cei care au privit îndelung la Statele Unite ca la un factor responsabil pentru securitatea globală şi regională, angajamentul nostru de a ne apăra interesele şi pe cele ale aliaţii noştri rămâne neschimbat. Aceste iniţiative nu vor face decât să mărească securitatea tuturor.
XS
SM
MD
LG