Linkuri accesibilitate

Obama și Medevedev semnează la Praga tratatul START II


Presedintii Statelor Unite Barack Obama si Rusiei Dmitri Medvedev au semnat la Praga tratatul pentru limitarea armelor nucleare, Start 2. Acordul este considerat o piatra de hotar in relatiile dintre Statele Unite si Rusia.

„ Astazi este un moment de cotitura pentru securitatea nucleara si neproliferarea nucleara, precum si in relatiile americano-ruse. Ne-am atins obiectivul de a negocia acest nou tratat de reducere a armelor nucleare. El include reduceri importante ale arsenalelor nucleare, reduce aproape la jumatate numarul vehiculelor ce le pot transporta si include masuri cuprinzatoare de verificare care ne permit sa ne intarim increderea reciproca”, a spus presedintele american.

Cei doi presedinti au vorbit, la conferinta lor de presa comuna si despre nevoia impunerii de noi sactiuni regimului de la Teheran.

Pe de alta parte, Kremlinul a dat publicitatii o declaratie in care avertizeaza asupra extinderii planurilor americane pentru un scut anti-racheta in Europa, care, in opinia Kremlinului, ar putea pune in pericol noul acord START. Potrivit declaratiei, tratatul poate functiona numai daca nu va exista o extindere cantitativa si calitativa a sistemului defensiv american, dar nu precizeaza ce anume inseamna acest lucru.
XS
SM
MD
LG