Linkuri accesibilitate

Semnarea la Praga a noului tratat START de dezarmare nucleară


Președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev la conferința de presă de la Praga după semnarea tratatului

Barack Obama: „Noi am pus capăt acestei îndepărtări între Statele Unite și Rusia, demonstrînd avantajele cooperării”.


Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au semnat la Praga un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare despre care Barack Obama a spus că pune capăt „îndepărtării” dintre cele două ţări şi deschide o nouă perioadă de cooperare. Detalii, de la Mircea Ţicudean.

Barack Obama şi Dmitri Medvedev au prezentat noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare ca pe o victorie a bunului-simţ, a dorinţei de ajungere la un compromis şi ca pe un exemplu pentru alte puteri nucleare.
După ceremonia semnării, ţinută în Sala Spaniolă a Castelului din Praga, preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev au făcut declaraţii optimiste despre viitorul relaţiilor bilaterale, semnalînd că sunt gata să coopereze în continuare.Barack Obama a reamintit că încă de când a preluat puterea a promis să „reseteze” relaţiile cu Moscova, şi a spus că preşedintele Medvedev îi împărtăşeşte dorinţa. Obama a adăugat că înainte de a-şi prelua mandatul, Statele Unite şi Rusia începuseră să se „îndepărteze” în mai multe chestiuni de interes internaţional. „Noi am pus capăt acestei îndepărtări, demonstrînd avantajele cooperării”, a spus Obama.

Dmitri Medvedev şi-a exprimat speranţa că rezultatele de până acum ale cooperării americano-ruse sunt doar începutul unui drum mai lung şi a spus că Washingtonul şi Moscova trebuie să coopereze şi în alte domeniu.
„Astăzi am făcut un pas foarte important spre consolidarea încrederii reciproce şi a înţelegerii între ţările noastre”, a mai spus Medvedev.

Obama şi Medvedev au recunoscut că ţările lor au încă păreri diferite despre noua variantă a scutului american antirachetă, care ar urma să fie amplasat în estul Europei. Rusia s-a opus vehement primei variante, promovată de administraţia Bush, dar a semnalat că ar putea accepta în unele condiţii a doua variantă, propusă de adminsitraţia Obama.

Astăzi, la Praga, preşedintele Medvedev a spus doar că discuţiile pe această temă vor continua. Iar Barack Obama a promis că Statele Unite vor ţine la curent partenerii ruşi în legătură cu evoluţia proiectului. Obama a mai spus că aşteaptă cu interes un eventual dialog ruso-american pe tema cooperării în domeniul apărării antirachetă.

Dintre temele de consens abordate de cei doi lideri la Praga, agenţiile de presă scot în evidenţă chestiunea iraniană. Preşedintele Medvedev a spus că din nefericire Teheranul n-a răspuns unor oferte de compromis „constructive” şi că este posibil ca problema să fie readusă în dezbaterea Consiliului de Securitate ONU. Liderul rus a insistat că sancţiunile internaţionale nu sunt întotdeauna o soluţie şi a adăugat că dacă asemenea sancţiuni vor fi luate, ar fi bine ca ele să nu afecteze interesele poporului iranian şi să nu provoace, în cel mai rău caz, o „catastrofă umanitară”.

Rusia a avut în trecut o politică ceva mai blândă faţă de Iran decât alte mari puteri, dar astăzi preşedintele Medvedev a semnalat că este gata să adopte o poziţie mai dură, atrăgîndu-şi noi laude din partea omologului său american.

Barack Obama a spus că Statele Unite şi Rusia cooperează în consiliul de securitate ONU pentru adoptarea unor sancţiuni „puternice” împotriva Iranului şi a adăgat că acest obiectiv ar putea fi atins chiar în această primăvară.

În ceea ce pare să fie o primă reacţie la aceste declaraţii, preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a spus că Barack Obama „vorbeşte limba bombelor şi a gloanţelor”.
XS
SM
MD
LG