Linkuri accesibilitate

In ajunul semnării la Praga a noului tratat START


Pregătiri pentru summitul americano-rus în Sala spaniolă a Castelului praghez
Pregătiri pentru summitul americano-rus în Sala spaniolă a Castelului praghez

Președinții Barack Obama și Dimitri Medvedev vor semna astăzi noul tratat de reducere a armamentelor nucleare, marcînd o nouă etapă de destindere în relațiile americano-ruse.


Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este aşteptat în această dimineaţă la Praga. La prânz, el va semna împreună cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, care se află în Cehia de aseară, un tratat de reducere a arsenalelor nucleare. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Barack Obama şi-a formulat viziunea unei lumi lipsite de arme nucleare tot aici, la Praga, în urmă cu un an. Ideile din discursul rostit cu ocazia unei vizite în capitala Cehiei i-a adus la sfârşitul anului trecut premiul Nobel pentru pace. Printre acele idei se numărau şi unele neîmplinite deocamdată, în primul rând interzicerea la scară globală a testelor nucleare.

Un alt obiectiv de pe agenda lui Obama este însă pe cale să devină realitate. Astăzi la prânz, în Sala Spaniolă a Castelului praghez, Obama va semna împreună cu omologul său rus Dmitri Medvedev un nou tratat americano-rus de reducere a arsenalelor nucleare.

Vorbind luna trecută, preşedintele Obama a spus că noul tratat START reprezintă un progres în mai multe domenii, în primul rând pentru că reduce cu o treime numărul de arme nucleare pe care le vor desfăşura Statele Unite şi Rusia, reduce numărul de rachete şi lansatoare şi instituie un sistem de verificare.
Semnarea tratatului în capitala Cehiei va avea loc la puţin timp după ce Obama a anunţat o nouă politică nucleară americană, prin care Statele Unite renunţă, practic, la dreptul de a aplica prima lovitură nucleară. La baza noii doctrine stă ideea că pentru americani principala ameninţare de securitate nu mai este un stat, ci organizaţii teroriste care pot intra în posesia armei nucleare. Exceptate de la această nouă regulă sunt doar două ţări, Iranul şi Coreea de Nord.

Agenţiile de presă scriu că noul tratat START are nu doar semnificaţie militară, ci şi politică. Mai precis, marchează o nouă etapă de destindere în relaţiile americano-ruse, care au fost tensionate din cauza conflictului ruso-georgian din 2008.

Noul tratat a fost negociat timp de peste un an. Principalul obstacol a fost insistenţa Rusiei ca acordul să fie legat de planul american de instalare a scutului antirachetă în Europa. Washingtonul a insistat mereu că este vorba de două chestiuni separate.

Rusia a cedat până la urmă. Iar unii analişti au declarat Europei Libere că tărăgănarea negocierilor de către Moscova nu a avut neapărat scopul de a compromite acordul, ci doar de a demonstra lumii că Rusia rămâne o superputere.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG