Linkuri accesibilitate

Recomandarea APCE: negocierea în Parlament a amendării art. 78


Serafim Urechean (AMN)

Oleg Serebrian (PD): „Încercăm să le demonstrăm partenerilor europeni, care ne împing în direcția dialogului cu PCRM, că nu avem cu cine dialoga”

În chestiunea crizei constituționale, coraportorii pentru Moldova ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au recomandat să fie modificat, în parlament, numai articolul privind alegerea preşedintelui. După care să fie dizolvat parlamentul şi să se organizeze noi alegeri anticipate. Numai dacă majoritatea nu ajunge la un consens cu opoziţia comunistă, s-ar putea recurge la modificarea articolului respectiv prin referendum. Opinie exprimată şi de experţii comisiei de la Veneţia. Cum au reacţionat liderii AIE?

Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, crede ca Alianta pentru Integrare Europeana si Partidul Comunistilor nu vor gasi un consens in privinta modificarii articolului din constitutie privind alegerea sefului statului.

Serafim Urechean: „PCRM nu va fi de acord sa modificam articolul 78 inainte de alegerile anticipate. Ei ne trag pe sfoara si la urma urmei, noi o sa intram in alegerile anticipate cu articolul 78 nemodificat. ”

Serafim Urechean a amintit ca AIE a decis sa ceara avizul Curtii Constitutionale în privinta propunerii sale de modificare a art.78. Deputatii AIE considera ca presedintele tarii trebuie ales nu în Parlament, ci prin votul direct al cetatenilor – aceasta fiind, în opinia lor, modalitatea prin care poate fi depasita indelungata criza politica.

„Este doleanta si dorinta a peste 70 de procente din locuitorii Republicii Moldova”, a mai spus liderul AMN, prim-vicepresedintele Parlamentului Serafim Urechean.

Oleg Serebrian
Vicepresedintele Partidului Democrat, deputatul Oleg Serebrian afirma ca recomandarile coraportorilor Consiliului Europei au coincis cu propunerea majoritatii parlamentare.

Oleg Serebrian: „Daca comunistii manifesta in continuare intoleranta si opacitate, cred ca solutia sigura este referendumul. Dar intai de toate vom epuiza aceasta intentie de a dialoga si cu PCRM”.

Europa Libera: Credeti ca ei vor raspunde pozitiv?

Oleg Serebrian: „Nu, dar incercam sa le demonstram partenerilor europeni, care ne imping in aceasta directie a dialogului, ca nu avem cu cine dialoga. Ne pare rau ca ei nu au inteles timp de 10 ani ca nu ai cu cine dialoga.”

Deputatul Mihai Godea, seful fractiunii liberal-democrate, spera ca totusi se va gasi un consens între alianta si comunisti: „Cert este ca modificarea constitutiei trebuie sa fie facuta de catre actualul parlament, ca sa nu transmitem viitorului legislativ aceasta problema care ar putea crea un nou impas politic.”

Presedintele interimar Mihai Ghimpu, lider al Partidului Liberal, a pus si el la indoiala gasirea unui consens cu PCRM, asa ca l-am rugat pe deputatul comunist Grigore Petrenco sa ne spuna cum vede el rezolvarea problemei.

Grigore Petrenco
Grigore Petrenco: „Noi am aratat in ultimele luni ca suntem deschisi in gasirea unei solutii comune in ce priveste noua redactie a articolului 78. Am propus sa ne asezam la masa de negocieri si sa gasim acest consens. Dar deocamdata nu vedem vreo deschidere din partea aliantei sau a reprezentantilor aliantei.”
Grigore Petrenco a lasat sa se inteleaga insa ca fractiunea PCRM ramane in continuare impotriva ideii privind alegerea sefului statului prin votul direct al cetatenilor.
XS
SM
MD
LG