Linkuri accesibilitate

Proteste anti-guvernamentale la Bișkek și în alte orașe kirghize


Poliția a deschis focul asupra demonstranților - zeci de morți și sute de răniți

Informatiile oferite de autoritatile de la Biskek despre numarul de morti si raniti nu pot fi verificate din surse independente, ele spun ca sunt 40 morti si 180 de raniti. Opozitia sustine ca ar fi vorba de 100 de morti. Ceea ce este sigur este ca politia a deschis focul impotriva manifestantilor si au fost facute victime. Unul din liderii opozitiei, Omurbek Tekebaev a aparut la televiziunea de stat si a cerut demisia guvernului si a presedintelui. Presedintele Bakiev nu a mai fost vazut in public de ieri.

Proteste în Kirghistan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00
Link direct


Natiunile Unite, Statele Unite si Rusia au facut apel la calm si au cerut autoritatilor sa evite sa foloseasca forta impotriva demonstrantilor pasnici. Intr-o declaratie data de ambasada americana de la Biskek se cere rezolvarea situatiei prin mijloace pasnice.

Rusia, care are o baza militara in apropiere de Biskek , la Kant, a facut apel la calm, iar potrivit agentiei ruse de stiri Interfax militarii rusi sunt in stare de alerta, dar au ramas in interiorul bazei militare. Premierul Putin a cerut si el evitarea violentelor.

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon care se afla in Asia Centrala, s-a aratat socat de evolutiile din Kirghistan si a facut apel la calm si la dialog. Apel la calm a venit si dinspre Uniunea Europeana prin vocea coordonatoarei politicii externe UE, Catherine Ashton.

Uzbechistanul vecin si-a intarit paza la frontiera, la fel ca si Kazahstanul.

La Biskek, spun corespondentii nostri de la fata locului, protestatarii au incercat de mai multe ori sa patrunda in cladirea presedintiei, au preluat controlul asupra parlamentului si au cerut demisia presedintelui Bakiev. Ordinul presedintelui Bakiev de impunere a starii de urgenta nu a fost insa aprobat de parlament.

Proteste de amploare au loc si in Naryn, Osh si Tokmok. Se relateaza ca in toate cele 3 orase, sunt raniti si poate chiar morti, dar este dificil ca informatiile sa fie confirmate din surse independente.
XS
SM
MD
LG