Linkuri accesibilitate

Dmitri Medvedev cere la Bratislava liberalizarea vizelor UE pentru cetățenii ruși


Presedintele Rusiei Dmitry Medvedev este in Slovacia unde a luat parte la ceremoniile de aniversare a 65 de ani de la eliberarea Bratislavei. Dupa convorbirile pe care le-a avut cu presedintele slovac Ivan Gasparovici, Medvedev a cerut Uniunii Europene sa anuleze vizele pentru cetatenii rusi, „ daca suntem parteneri seriosi”.

”Trebuie sa cautam noi domenii unde am putea face eforturi comune. Am semnat astazi documente care pun bazele unei colaborari pentru citiva ani in ceea ce priveste furnizarea de energie nucleara, productia de vagoane de marfa, dar sunt si alte domenii pe care astazi numai le-am discutat si in viitor ar trebui sa le transpunem in documente”, a declarat presedintele rus.

Presedintele Slovaciei a raspuns ca spera ca Uniunea Europeana sa ofere Rusiei aceleasi conditii de viza precum tarilor din Balcani, dar a spus ca tarile Uniunii sunt divizate asupra acestui subiect. Un grup de protestatari au scandat lozinci cerind Rusiei sa isi ceara public iertare pentru invadarea Cehoslavaciei, impreuna cu tarile Pactului de la Varsovia, in 1968.

Presedintele Medvedev se va afla miine la Praga unde va semna, impreuna cu presedintele american Barack Obama, tratatul pentru reducerea armelor nucleare, START 2.
XS
SM
MD
LG