Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin ia parte la ceremonia de comemorare a victimelor de la Katyn


Vladimir Putin și Donald Tusk

În discursul ținut cu această ocazie, Putin nu cere scuze în numele Rusiei pentru uciderea a 22 de mii ofițeri polonezi de către trupele NKVD

La Katyn, în apropiere de Smolensk, premierii Rusiei şi Poloniei au depus astăzi o coroană de flori la monumentul ofiţerilor polonezi ucişi de sovietici în cel de-al doilea război mondial, în urmă cu 70 de ani. Printre participanţii la ceremonie s-au numărat şi primii lideri ai Poloniei post-comuniste, fostul preşedinte Lech Walesa şi fostul premier Tadeusz Mazowiecki. Începînd din 1989, victimele masacrului de la Katyn sunt comemorate în fiecare an, dar ceremonia de astăzi a fost într-un fel o premieră.

Vladimir Putin este primul lider rus care participă la comemorarea victimelor masacrului de la Katyn alături de un lider polonez: premierul Donald Tusk.
Agenţiile de presă văd în această premieră o încercare a Rusiei de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Polonia, cea mai mare dintre noile membre ale Uniunii Europene şi importantă ţară de tranzit pentru exporturile ruseşti de energie spre Occident.Cei care au aşteptat însă ca Rusia să ceară scuze Poloniei pentru uciderea a 22.000 de ofiţeri de către trupele NKVD au fost astăzi dezamăgiţi. Scuzele au lipsit din discursul rostit de premierul Putin la Katyn. Putin a spus că crime de felul celor de la Katyn nu pot fi justificate, adăugînd că au fost investigate în ultimele decenii în Rusia împreună cu alte crime ale totalitarismului. „Indiferent cât de amar este trecutul, nu-l putem schimba”, a mai spus Putin, adăugînd că nimeni nu trebuie să dea vina pentru asemenea tragedii pe poporul rus.

Premierul Poloniei Donald Tusk a spus că aflarea şi rostirea adevărului despre cele întâmplate la Katyn sunt cea mai bună armă împotriva violenţei care i-a ucis pe cei 22.000 de polonezi îngropaţi în gropile comune din pădure. Premierul polon a mai spus că de-a lungul deceniilor de comunism, când cuvântul Katyn se rostea doar în şoaptă, evenimentele de acum 70 de ani au devenit un simbol.

Exhumarea ofițerilor polonezi la Katyn în martie 1943
Victimele de la Katyn au fost ofiţerii polonezi luaţi prizonieri de sovietici după ce Armata Roşie a invadat Polonia dinspre est, în septembrie 1939, adică la doar câteva săptămâni după ce naziştii atacaseră Polonia dinspre apus. Mulţi dintre cei ucişi tocmai fuseseră mobilizaţi în urma invaziei germane. Vreme de cel puţin cinci decenii, Moscova a susţinut că naziştii au fost autorii masacrului de la Katyn şi a ascuns toate dovezile istorice despre ce s-a întâmplat cu adevărat.

Polonezul Andrzej Skapski, care şi-a pierdut un părinte la Katyn, a spus că generaţii întregi de mame poloneze au fost private în deceniile de comunism de dreptul la o existenţă decentă. Văduvele ofiţerilor ucişi la Katyn, a mai spus Skapski, îşi găseau cu greu un loc de muncă în Polonia comunistă, iar când se afla că soţii lor muriseră la Katyn, erau imediat concediate. Iar fiii şi fiicele celor ucişi nu aveau voie să studieze la universitate.

Adevărul despre Katyn a început să fie acceptat la Moscova abia în anii 90 ai secolului trecut, când preşedintele rus Boris Yeltsin a scos de la index şi a predat polonezilor documente ruseşti, inclusiv ordinul din 5 martie 1940, emis de şeful NKVD Beria şi semnat de Stalin, privind executarea ofiţerilor polonezi.

Regizorul Andrzej Wajda
La 2 aprilie 2007, filmul polonez „Katyn”, al regizoruluii Andrzej Wajda – el însuşi fiul uneia din victimele masacrului, a fost transmis în premieră la televiziunea rusă. Presa moscovită a comentat premiera filmului polonez ca pe o dovadă a progresului făcut de societatea rusă în asumarea propriului trecut şi în recuperarea integrală a memoriei celui de-al doilea război mondial.

La ceremonia de astăzi de la Katyn nu a fost invitat preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, cunoscut drept un critic acerb al unor politici ruseşti din trecut şi de astăzi. El ar urma să participe la o altă ceremonie, tot la Katyn, pe data de 10 aprilie, alături de veterani de război şi de urmaşii celor ucişi.
XS
SM
MD
LG