Linkuri accesibilitate

7.04 - București: Despre situația penitenciarelor.


Numărul deţinuţilor se ridică la puţin peste 52 de mii, deşi numărul de paturi este de peste 48 de mii.


7 aprilie 2000

Actualitatea românească.

Despre situaţia penitenciarelor. Punct de vedere: Gabriel Andreescu.

A apărut pentru prima oară în România un anuar statistic cu privire la situaţia din penitenciare, semnalând o nouă mentalitate a direcţiei generale a penitenciarelor. Scopul acestui anuar este, conform autorilor, de a realiza o bază de date centralizată privind ţinerea în custodie a persoanelor pentru care s-a emis un mandat de arestare, asigurându-se astfel o transparenţă a instituţiei, datele fiind puse la dispoziţia opiniei publice.

Anuarul se bazează momentan pe informaţiile din anul 1998 şi tratează datele despre salariile angajaţilor din penitenciare, sancţiunile care au fost date, numărul de cadre, etc. Există şi o rubrică a evenimentelor în care a fost implicat personalul din penitenciare. Cât priveşte numărul deţinuţilor, acesta se ridică la puţin peste 52 de mii, deşi numărul de paturi este de peste 48 de mii.

Astfel, se ajunge la problematica de bază a penitenciarelor din România, şi anume supra-aglomerarea. Peste şapte mii de deţinuţi nu au un pat individual.

Anuarul însă prezintă mult mai multe date. „Cifrele prezentate sunt capabile să ne ofere o imagine globală asupra sistemului penitenciar românesc, ferit cumva de confuzii şi stereotipii”.
XS
SM
MD
LG