Linkuri accesibilitate

„Unificatorii” societăţii


Realizarea acestui proiect mi se pare puţin probabilă pentru că autorii înşişi ai Proiectului Moldovenesc nu au părăsit încă baricadele confruntării endemice.


Partidul Comuniştilor a lansat deunăzi, cu surle şi trîmbiţe, un „Proiect Moldovenesc” care îşi propune unificarea societăţii, conjugarea eforturilor diferitelor forţe politice şi ale societăţii civile întru prosperarea ţării. Unul dintre diriguitorii megaproiectului, deputatul Igor Dodon, a declarat răspicat: „A venit timpul să ne oprim din critici reciproce, să ne aşezăm la o masă rotundă şi să găsim soluţii. Partidul Comuniştilor e gata să poarte un dialog cu societatea civilă, cu forţele politice guvernamentale şi extraparlamentare pentru a elabora şi implementa proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova în cadrul proiectului”.

Ce să zic? Măi să fie! Doar că realizarea acestui proiect mi se pare puţin probabilă. Şi nu numai pentru că proiectele asemănătoare din trecut au eşuat (e suficient să ne amintim de creaţia fragilă a lui Mircea Snegur - Casa Noastră Republica Moldova), ci şi pentru că autorii înşişi ai Proiectului Moldovenesc nu au părăsit încă baricadele confruntării endemice. În momentul în care te erijezi în unificator al societăţii, e necesar să renunţi la retorica agresivă şi acuzatoare. Or tocmai asta nu vrea să facă ziarul Comunistul, care, după mesajele împăciuitoare ale diriguitorilor proiectului, publică mai multe articole în care partidele de guvernămînt sînt făcute cu ou şi cu oţet. Iată doar cîteva titluri: E totalitarul an 1937? Nu, e democraticul 2010! Avem şi noi un Pinochet în Moldova? Să oprim dictatura liberală! Jos guvernarea liberală!

Şi doar e vorba de aceleaşi partide cu care comuniştii vor să dialogheze şi să găsească soluţii în cadrul proiectului. Păi, cum vreţi, stimaţi tovarăşi, să dialogaţi cu cei pe care îi beşteliţi chiar în clipa în care îi chemaţi la sfat?

O întrebare se impune de la sine: dar nu era oare mai simplu pentru PCRM să dialogheze cu societatea civilă şi cu celelalte partide atunci cînd era la putere? Şi dacă PCRM nu a reuşit în 8 ani de guvernare să unifice societatea, de ce să credem că va reuşi acum? Şi de ce e nevoie de nişte proiecte sub auspicii partinice ca să se elaboreze strategii de dezvoltare a ţării? Parcă aceste strategii nu pot fi luate în discuţie şi aşa în parlament, în ministere, la întîlnirile cu reprezentanţii societăţii civile?
XS
SM
MD
LG