Linkuri accesibilitate

Un an de la protestele tineretului din 6-7 aprilie


Protestele din 6-7 aprilie 2009 la Chișinău
Protestele din 6-7 aprilie 2009 la Chișinău

Valentina Ursu în dialog cu ministrul justiției, Alexandru Tănase și cu Igor Dodon, deputat comunist, despre împrejurările care au condus la protestele post-electorale și reprimarea lor de către guvernarea comunistă.


A trecut un an de la alegerile din 5 aprilie, dar pulsul tensiunilor politice de la Chişinău e la fel de intens si pana astazi. Acum un an la 6 aprilie 2009 erau declanşate acţiunile de protest in Piața MAN din Chisinau, ziua când Comisia Electorală Centrală încă nu încheiase numărarea voturilor şi nu anunţase rezultatele finale ale alegerilor, iar observatorii internaţionali din partea OSCE, ai Consiliului Europei etc. încă nu-şi anunţaseră concluziile pe marginea scrutinului parlamentar. Evenimentele de acum un an privite în toată complexitatea lor, impreuna cu fostul deputat PLDM Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei, si cu fostul vicepremier Igor Dodon, deputat comunist.

După anuntarea primelor rezultate oficiale de către Comisia Electorală Centrală, conform cărora Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a obţinut pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament, reprezentanţi ai societăţii civile—Asociaţia Obştească „Hyde Park” şi Think Moldova— au declarat ziua de 6 aprilie drept „Ziuă Naţională de Doliu” şi au chemat pe cei interesaţi să se adune pentru a aprinde lumânări în PMAN. Vestea despre demonstraţie s-a răspândit rapid, adunând circa 15 mii de participanţi in centrul Chisinaului. Tinerii au scandat sloganuri ca „Alegeri repetate”, „Jos dictatura” sau „Nu fraudării alegerilor”, iar protestele s-au desfăşurat fără incidente in acea zi de 6 aprilie.

Europa Liberă: În ce proporţii a fost totusi fraudat scrutinul din anul trecut din 5 aprilie?


Alexandru Tanase: Eu cred ca ar fi mai exact sa vorbim, mai intai de toate, despre atmosfera in care au avut loc aceste alegeri, atmosfera in care a existat Republica Moldova pana la data de 5 aprilie 2009. Este foarte greu sa nu cad de acord ca modul cum s-au desfasurat alegerile, modul cum au fost stabilite regulile de joc, cum au fost utilizate resursele administrative, in mod absolut clar indica că nu au fost alegeri libere si corecte.

Alexandru Tănase
Daca ar fi sa ne referim la partea tehnica, ne amintim cum totii acea incurcatura care a avut loc ca rezultat al modului cum au fost intocmite listele electorale, unde apareau 2 persoane concomitent, unde persoanele erau mutate de la o adresa la alta, în unele liste au aparut persoane decedate. Toate aceste elemente, cumulate la un loc, sigur ca ne indica că acele alegeri din 5 aprilie nu au fost unele libere si corecte, şi rezultatul lor a fost manipulat.

Europa Liberă: Dar PCRM si pana astazi continua sa sustina ca totusi acel scrutin a fost liber si corect, asa e domnule Dodon?

Igor Dodon: In primul rand, foarte corect ati mentionat „pe cat de mult au fost fraudate alegere”, deoarece, daca sa ne aducem aminte, tragicele evenimente din 7 aprilie au fost conditionate anume de declaratiile liderilor opozitiei de pe atunci, ca alegerile au fost fraudate. Vreau sa mentionez ca alegerile din 5 aprilie au fost calificate drept libere si independente şi conform standartelor internationale de toate organizaţiile internationale, atat din est cat si din vest. Sa spui ca au fost fraudate si sa nu vii nici cu un exemplu concret? Deoarece suntem la un an, si pana acum n-au fost prezentate dovezi ca au fost fraudate alegerile – doar declaratii. În opinia noastra, alegerile din 5 aprilie n-au fost fraudate.

Europa Liberă: Domnule Tanase, există aceste argumente? Totusi ati ajuns in instanţe de judecată cu acele fraude electorale? Se examinează anumite cazuri?

Alexandru Tanase: Aceste argumente există. Noi am depus chiar in acea perioadă toate contestatiile respective si la CEC si la Curtea de Apel. Dar va amintiti foarte bine cum se luau deciziile pe atunci, inclusiv si in instantele de judecata. Din pacate lipsa unor mecanisme independente si eficiente a condus acolo unde a condus: Curtea Constitutională a validat rezultatele acelor alegeri. Dupa validarea rezultatelor de catre Curtea Constitutionala au ramas inchise toate caile judiciare de a mai proba ceva. Am inteles ca exista o serie de sesizari la Procuratura Generală, din cate am inteles din declaratiile facute la o emisiune televizată, acele incalcari care au avut loc in alegerile din 5 aprilie ar fi în proces de investigatie. As prefera sa asteptam rezultatul investigatiilor şi mai apoi sa venim cu anumite comentarii.

Europa Liberă: Domnule Dodon, vreau sa va intreb pe dumneavoastră, cum au pierdut comunistii niste alegeri aproape corecte, aşa cum le spuneţi dumneavoastră?

Igor Dodon: La alegerile din 5 aprilie, dumneavoastră ati mentionat din start, a fost a 3-a victorie consecutiva a Partidului Comunistilor in Republica Moldova. S-au obţinut 60 de mandate, aşa ca nu putem vorbi despre o pierdere.
Igor Dodon alături de Vladimir Voronin


Europa Liberă: Dar cu cel 60 de mandate PCRM nu ati putut alege presedintele tarii.

Igor Dodon: De aceea ca s-a procedat democratic. De aceea ca nu s-au modificat legi, de aceea ca nu s-a incercat modificarea constitutiei, ceea ce face acum guvernarea liberal-democrată. Comunistii, care tot timpul au fost invinuiti ca nu sunt democrati, au fost acei care au respectat intocmai Constitutia, comparativ cu cei care sunt acum la guvernare. Comunistii nu au incercat atunci, cu toate parghiile, sa se mentina la putere.

Acum asistam la o situatie viceversa: guvernarea liberal-democrata face tot posibilul, prin toate parghiile, prin incalcarea Constitutiei sa se mentina la guvernare. Este o diferenţa absolut evidenta. Si mai este inca o intrebare: va fi oare in stare guvernarea liberal-democrată, la fel ca si partidul comunistilor, vorbim de alegerile din 29 iulie, in momentul cand vor trebui sa plece, va fi posibil ca ei sa procedeze la fel cum au procedat comunistii in septembrie-august anul trecut? Cred ca nu, si lucrul asta se vede evident.

Europa Liberă: Cred ca va raspunde domnul Tănase.

Igor Dodon: Domnul Tănase pentru toată guvernarea, nu ştiu, dar poftim...

Alexandru Tanase: Eu cred ca e mult prea devreme sa discutam despre plecarea de la putere. Din alt punct de vedere, nu vad niciun element care ar indica că guvernarea actuala ar incerca sa modifice regulile de joc pentru a se avantaja. Dacă urmarim atent ceea ce s-a intamplat, si ultimele evolutii in procesul de reforma constitutionala, s-a renuntat definitiv la acea idee, care a fost lansata de presedintele Parlamentului, domnul Ghimpu, de a modifica Constitutia in sensul prelungirii mandatului actualului Parlament.

Igor Dodon: Doar dupa ce au intervenit structurile europene.

Alexandru Tanase
: Domnule Dodon, dumneavoastră sunteţi o persoana atenta la viaţa politica si cunoasteti foarte bine si poziţiile mele chiar din momentul din care au fost lansate.

Igor Dodon: Domnule Tanase, de aceea si am mentionat că dvs nu puteti vorbi din numele intregii Alianţe.

Alexandru Tanase
: Şi formatiunea din care fac parte, noi am fost sceptici vis-a-vis de incercarile de a prelungi mandatul unui organ sau, fie ca este vorba de Parlament sau de presedinte, prin referendumuri. Dar, la ora actuala, necesitatea reformei constitutionale o intelege si PCRM. Este o problema de viziune. PCRM are un proiect propriu, AIE a venit cu un alt proiect, asta inseamna ca puterea si opoziţia au un subiect de discutie pentru a indentifica o formula acceptabila pentru aceasta tara.

Europa Liberă: Domnule Dodon, domnule Tanase, daca cineva voia sa opreasca vandalismul din 7 aprilie, îl oprea?

Alexandru Tanase: Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, eu cred ca toata aceasta situatie pe care o urmarim noi pe parcursul ultimei saptamani, cu aceste dezvaluiri, cu toate aceste reactii justificate, vreau sa fac o mica precizare: Eu cred ca nu este corect de a acuza intreaga politie, intregul corp de politisti, de acele atrocităţi care au fost comise la 7 aprilie. Sa nu uitam ca in 1992, cand a fost conflictul de pe Nistru, cei care au aparat independenţa acestei tari cu arma in mana au fost poliţiştii. Riscam sa cultivam un soi de neincredere faţă de politie, care va avea consecinţe mult mai grave.

De asta, cand analizam evenimentele din 7 aprilie, ar fi bine sa facem anumite precizari, că „unii dintre ei” sau „anume cei care au fost prezentaţi la TV”, „foştii”, „fostul comisar Gumeniţă”, dar sa nu generalizam. Acum sigur că toate persoanele care au comis aceste ilegalitati, toate pana la una, fara nicio exceptie, trebuie sa fie trimise in faţa instanţei de judecată. Alta formula si alta solutie de reparatie morala pentru ceea ce s-a intamplat, pentru tinerii care au fost torturaţi, nu există. Din informatiile de care dispun la ora actuală, in cadrul Procuraturii generale se investigheaza mai multe actiuni de urmarire penala, care urmeaza sa se finalizeze cu dosare penale care vor ajunge in faţa instanţei de judecată.

Europa Liberă: Domnule Dodon, sunteti de acord ca protestele si violentele din Moldova, de dupa 5 aprilie au reflectat lipsa de incredere publica in procesul electoral?

Igor Dodon: Sunt cateva elemente importante. Ceea ce observam noi, acum se schimba accentele. Se investighează mai mult ceea ce s-a intamplat dupa data de 8 dmineaţa, noaptea si mai departe, maltratarile care au avut loc in comisariatele de politie. Din start vreau sa mentionez ca noi suntem pentru aceea ca cei care se fac vinovaţi de aceste maltratari sa fie trasi la raspundere. Ma bucur ca domnul Tanase are o viziune diferita fata de unii lideri ai AIE, care mai nu spun că toti politistii din Republica Moldova trebuie trasi la raspundere. Categoric nu, pentru ca ura respectiva care se cultiva acum intens, in randurile tineretului, in randurile unei noi generaţii, ne va costa foarte mult in ceva timp.

Doi la mana, de ce nu se investigheaza ceea ce s-a investigat pana la 7 aprilie? Totusi cine a scos copiii in strada? Sub ce lozinci? Cine au fost provocatorii? Credeti-mă, eu personal ca şi orice cetatean al Republicii Moldova îşi doreşte foarte mult sa afle care este adevarul. De ce, dupa 7-8 luni de guvernare liberal-democrată, care a promis că va veni cu dovezi clare, nu doar despre maltratari si despre provocatori, noi suntem astazi la un an de zile si nu avem detalii.

Europa Liberă: Domnule Tanase, vom cunoaste si provocatorii acelor tragice evenimente din aprilie 2009?

Alexandru Tanase: Aici sunt absolut de acord cu cele ce spune domnul Dodon, deoarece si eu, cand am fost audiat la Procuratura, am formulat aceeasi intrebare procurorilor: unde sunt acele elemente criminale care, de fapt, au inceput si au condus aceste vandalizari. Deoarece toti cei care au vazut ce s-a intamplat in piaţa, au vazut diferenţa foarte clara, intre copii care erau studenti si au venit sa-si expuna paşnic punctul de vedere, si acele elemente interlope care au ajuns acolo si care de fapt au provocat situaţia aceasta dramatica. Din cate cunosc eu, la Procuratura exista mai multe date, mai multe probe, despre aceste persoane. Probabil din interes de a nu prejudicia urmarirea penala, procuratura nu face careva declaratii si nu vine careva detalii suplimentare in acest sens.

Igor Dodon: In cazul acesta, de ce se dă din start calificativul ca aceste provocari au fost organizate de comunisti? Si lucrul ăsta-l declara chiar si lideri ai partidelor, inclusiv al dumneavoastră, neavând probe, neavand detalii, pe ce baza se vine cu aşa declaratii? Au fost provocatori, si lucrul acesta l-a vazut cu totii, au fost provocatori in piaţă. Dar intrebarea este alta, de ce la orele 12-1 noaptea, cand spiritile s-au linistit, ce cautau copiii ăia in Piaţa Marii Adunari Nationale si faceau rugul in centrul pieţei?

Alexandru Tanase: Vedeti, domnule Dodon, in piaţa erau de fapt cateva zeci de tineri, care, de fapt, nu au fost ei cei care au distrus.

Europa Liberă: In cele din urma, sunt gata autoritatile, dar si opoziţia, sa inteleaga corect lectiile evenimentelor de dupa alegerile din 5 aprilie?


Alexandru Tanase
: Noi suntem obligaţi sa facem o concluzie, in caz contrar asa ceva se mai poate intampla. Cred ca ar fi necesar sa avem o analiza nu doar prin prisma normelor penale sau procedural penale, dar este necesar sa fie implicati si sociologii, si politologii, analişti de diferite profiluri, ca sa poata da un diagnostic complec: ce s-a intamplat si care au fost radacinile acestui protest, pe langa cele vizibile, care se afla la suprafaţă. Avand un asemenea tablou, noi am putea sa gestionam mersul treburilor publice intr-o asemenea maniera ca sa nu se mai repete asemenea situatii.

Igor Dodon
: PCRM a fost gata, pe data de 7 aprilie, dar nu si-a scos in piaţă sustinatorii comunistilor, chiar daca au fost doritori si chiar foarte multi. Pe data de 29 iulie, dupa ce am obstinut mai putine mandate, comunistii nu au venit cu un apel catre intreaga societate, ca au fost fraudate alegerile si sa scoata in piaţă sute de mii de persoane, cu toate ca am putut sa facem acest lucru, ceea ce demonstrează ca PCRM este gata de a merge pe cale democrată.

Europa Libera. Multumim. Invitaii Europei Libere au fost Alexandru Tanase, Ministrul Justitiei si Igor Dodon, deputat PCRM.
XS
SM
MD
LG