Linkuri accesibilitate

Practici de responsabilizare a părinţilor denaturați


Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei elaborează reforme în domeniul instituţiei tutelei

„De ai o mamă, n-o poţi uita
Fie bună, fie rea,
E totuşi mama ta.
Am rămas numai cu tata şi cu fraţiorii mei
De ai o mamă, n-o poţi uita ... „

Este vocea unei fetiţe de 4 ani din Cahul care îşi aşteaptă mama să vină din Italia, unde munceşte de câţiva ani. În situaţia ei se află mulţi copii din Moldova.
Fraţii Rustam şi Sergiu de 4 şi 2 ani locuiesc cu bunica lor într-un sat din Sudul Moldovei. De curând, la bunica, s-a adăpostit încă un frăţior, pe care mama lor l-a abandonat într-o maternitate din Moscova. Mama Ştefania, aşa cum îi spun copiii, deşi se descurcă greu, nu acceptă ideea că altcineva ar putea să aibă grijă de nepoţi.

Stefania „Da mamă-sa nici până în ziua de azi nu sună. I-o lepădat şi uite aşa bun lepădat. Şi s-o dus şi-i bună dusă. Nici nu ştiu dacă a sunat într-un an jumătate de 2 sau 3 ori, dar în rest, eu glasul nu i l-am auzit. Îndeobşte, nu ştiu ce fel de mamă e, nu pot să vă spun ce fel de mamă e, ce fel de inimă are, nu are durere de dânşii”.

În oraşul Cahul, numai în maternităţi, anul trecut au fost abadonaţi 7 copii nou-născuţi. Alţi 40 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 7 ani au fost luaţi în evidenţa Asistenţei Sociale, după ce părinţii s-au dezis de ei. Elena Bacalu, specialist principal la Direcţia Asistenţă Socială din Cahul, spune că în cele mai multe cazuri mamele care îşi abandonează copiii invocă sărăcia şi problemele cu care se confruntă sau faptul că familia nu le acceptă cu copii în afara căsătoriei.

Elena Bacalu: „Sunt foarte mulţi copii abandonaţi de părinţii lor, care au plecat peste hotare. Noi încercăm să-i căutăm pe aceşti părinţi. Pe unii din ei ne reuşeşte să-i găsim, pe alţii nu. Avem cazuri când se întorc după o anumită perioadă de timp, dacă noi avem adresa şi insistăm foarte mult, se întorc şi fac declaraţii de refuz”.

Totuşi, în ultimii ani, numărul copiilor abandonaţi în raionul Cahul s-a micşorat, spune Elena Bacalu. Anul trecut, bunăoară, s-a reuşit prevenirea abandonului în 21 de cazuri. În mare parte e meritul personalului de la centrul maternal regional, care le găzduieşte pe mamele cu copii aflate în situaţii de risc.

Elena Bacalu: „De când există acest centru noi avem posiblitate pe o anumită perioadă de timp, chiar şi pănă la naştere şi după naştere, să plasăm aceste tinere în centrul maternal. Şi vreau să vă spun că majoritatea tinerelor care au fost plasate în centrul maternal, au fost reîntoarse în familii”.

În Moldova, peste 50 de mii de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei încearcă să încetăţenească ceea ce numeşte „ practici de responsabilizare a părinţilor care pleacă la muncă pe un termen îndelungat”. Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Vadim Pistrinciuc: „Ministerul prevede reforme în domeniul instituţiei tutelei, astfel încât, la nivel local, să existe o claritate foarte bună vizavi de cine este responsabil de tutela copilului şi simplificarea procedurii de instituire a tutelei asupra copilului, astfel încât ea să fie mult mai simplă, şi părinţii care intenţionează să plece, să o utilizeze pe larg. Atunci noi vom avea posibilitatea să monitorizăm cu siguranţă aceşti copii şi să putem să intervenim de fiecare dată când este necesar”.

Ce zic preoţii despre copiii rămaşi fără grija părinţilor? Părintele Vlad Mihăilă de la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chişinău spune că să-ţi laşi copiii este un mare păcat.

Vlad Mihăilă: „A lepăda copilul este a te lepăda de tot ceea ce există pentru tine mai scump. Femeile o fac, poate că din motivul că nu cunosc ce înseamnă şi cât de pacat, cât de greşit este lucrul acesta. Este o durere, dacă am putea spune, atât de familie, cât şi socială. Cunosc cazuri când copilul care se mărturisea şi zicea: „eu îmi fac rugăciunea acasă şi mă rog tot timpul ca să se întoarcă mama acasă”. Este o durere incontestabilă”.

Părintele Vlad mai spune că neamului nostru, din timpuri străvecni, nu i-au fost caracteristice astfel de fenomene, iar acum, de când s-au deschis hotarele, banul este pus mai presus decât valorile.

Vlad Mihăila: „Au fost timpuri grele, dar mamele nu-şi lepădau copiii. Îndată după război, sau momente avem din timpul războiului, când au fost rupţi copii din braţele mamelor şi mama mergea şi sub armă, netemându-se de moarte, ca să-şi apere copilul. Mântuitorul Iisus Hristos ne vorbeşte în predica de pe Muntele Athos „Lăsaţi copii să vină la mine, că a unor ca acestora este împărăţia cerurilor”.

Statisticile oficiale arată că în Moldova sunt peste 400 de copii, mamele cărora s-au dezis de ei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG