Linkuri accesibilitate

5.04 - Chișinău: Livrările de curent electric din România


Partea moldoveană urmează să prezinte un proiect de document cu privire la modalităţile de achitare a datoriilor către Compania naţională de electricitate din România


5 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Livrările de curent electric din România.

Dan Ionescu: La şedinţa de astăzi, Guvernul a aprobat un proiect de lege privitor la redresarea situaţiei din complexul energetic. O bună parte din discuţii au fost, însă, dedicate unui alt subiect legat de sectorul energetic şi anume, modalităţilor de achitare a datoriei pentru livrările de curent electric din România. Detalii de la Ilona Spătaru.

Reluarea livrărilor de energie electrică din România va fi posibilă, doar în cazul în care Republica Moldova va stinge datoriile, de aproximativ 31 milioane de dolari, pentru consumul de curent electric. Despre aceasta a declarat astăzi postului nostru de radio ministrul Industriei şi Energeticii, Ion Leşanu.

Potrivit lui, negocierile cu Bucureştiul continuă, la ora actuală fiind examinate câteva modalităţi de achitare a datoriilor către CONEL: „În primul rând, Guvernul, adică împreună cu reprezentanţii Moldelectro, toată activitatea este îndreptată întru achitarea datoriilor către CONEL. Şi se prevede, că vor fi achitate ele şi în surse băneşti, şi cu produse agricole, şi cu altă marfă. Asta e problema de principiu: dintâi achităm datoriile şi pe urmă putem vorbi de prelungirea sau reînnoirea contractului de livrare a energiei electrice din România. Problema este aceea, că România va furniza curent către statul Moldova tot timpul.”

Ion Leşanu a comunicat că partea moldoveană urmează să prezinte un proiect de document cu privire la modalităţile de achitare a datoriilor către Compania naţională de electricitate din România la şedinţa comisiei mixte interministeriale, care va avea loc pe 24 aprilie la Bucureşti: „E posibil, ca la această întâlnire să venim cu un proiect de document, care ar arăta căile de achitare cu CONEL.”

În acest proiect va fi prevăzut şi un eventual termen de achitare, pentru că, spune Leşanu, problema nu poate fi rezolvată într-o zi. În acelaşi timp, ministrul a afirmat, că până la depăşirea situaţiei complicate din sectorul energetic, Republica Moldova va parcurge o situaţie destul de dificilă. El nu a putu preciza, însă, cât va dura această perioadă: „Sigur, că va fi o perioadă de timp destul de lungă. Nu pot să impovizez. Astea sunt lucruri serioase.”

Ministrul Industriei şi Energeticii a spus că localităţile limitrofe României, care sunt afectate cel mai mult de sistarea curentului electric, vor putea fi alimentate cu energie de la sursele interne. Vom menţiona, că în prezent dintre acestea funcţionează doar Centrala electrică cu termoficare numărul doi din Chişinău. Leşanu a mai comunicat, că s-a încercat mărirea livrărilor din Ucraina, însă, aceasta la moment este imposibilă, deoarece Ucraina se confruntă cu o criză energetică internă.

Legat de aceeaşi problemă, vom menţiona, că la şedinţa sa de astăzi, Executivul a aprobat un proiect de lege cu privire la măsurile extraordinare de redresare a situaţiei din complexul energetic. Acesta va fi prezentat Parlamentului spre examinare, însă conţinutul lui, deocamdată, nu a fost dat publicităţii. În plus, Ministerul Finanţelor a propus discutarea unui proiect de document privind stingerea parţială a datoriilor faţă de CONEL cu seminţe de porumb, de la o întreprindere agricolă din localitatea Reuţel. Propunerea a fost aprobată, ea urmând să fie examinată de Legislativ.

Ministrul adjunct al Finanţelor, Nicolae Luchian: „S-a ivit aşa o posibilitate: în contul stingerii datoriilor faţă de România să luăm porumbul acesta, o parte din porumb de la Reuţel, care are concomitent datorii în sumă de 24 milioane le, datorii istorice faţă de stat. Cel mai important e că acolo sunt şi datorii penalităţi în sumă de aproape 10 milioane lei.”

Rămânând la aceeaşi temă, vom adăuga, că majorarea de la 1 aprilie a tarifelor la energia electrică, a provocat scumpirea principalelor produse alimentare. De astăzi pîinea de la cel mai mare producător, S.A. Franzeluţa, costă cu 12 bani mai mult. Cea mai ieftină pîine va putea fi cumpărată cu un leu 78 de bani. Alte două produse foarte solicitate de cumpărători, franzelele „Chişinău” şi „Orăşenească”, vor costa doi lei 50 de bani şi, respectiv, un leu şi 92 de bani. Şefa secţiei economice a întreprinderii, Georgeta Abramov, a explicat, că deocamdată preţurile au crescut doar la pîine. La alte produse acestea au rămas neschimbate. Potrivit lui Abramov, Franzeluţa a scumpit pîinea şi din cauza majorării preţurilor la materia primă.

Din Chişinău, Ilona Spătaru, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG