Linkuri accesibilitate

Sondaj IRES intitulat Paștele la români

Peste 90 la suta dintre romani considera ca sarbatorile traditionale sint importante sau foarte importante pentru ei, potrivit unui sondaj facut de IRES, Institutul Roman pentru Evaluari si Strategii in perioada 30-31 martie. Cercetarea, intitualata Pastele la romani scoate in evidenta ca doar un procent din populatia tarii nu sarbatoreste Pastele, iar peste 80 la susta sustin ca participa la slujba de Inviere. Totusi potrivit studiului anul acesta doar 75 la suta dintre romani intentioneaza sa mearga la biserica in noaptea de Pasti, sapte la suta sint indecisi, iar 17 la suta sint siguri ca nu vor merge. Peste un sfert dintre romani spun ca s-au spovedit deja, 33 la suta declara ca se vor spovedi, 38 la suta nu practica acest obicei, in vreme ce 4 la suta nu vor sa raspunda la aceasta intrebare.

Din sondajul IRES rezulta ca o mare parte dintre romani s-au pregatit spiritual pentru sarbatoarea Inverii: jumatate dintre adultii Romaniei afirma ca au tinut post in fiecare miercuri si vineri din Postul Pastelui, 11 la suta ca au tinut intregul post, iar 14 la suta ca tin post doar in Vinerea Mare. Doar un sfert din populatia tarii nu practica deloc acest obicei. Aproape 70 la suta obisnuiesc in general sa manince mincare de post.

Tot din cercetarea IRES se poate trage concluzia ca peste jumatate dintre romani isi petrec sarbatorile pascale impreuna cu familia largita si doar in jur de 20 la suta pleaca de acasa. Criza economica subliniaza de altfel si bugetele relativ restrinse cheltuite cu aceasta ocazie: aproape jumatate dintre romani cheltuiesc de pasti in jur de 150 de euro, in jur de 20 la suta au pregatit pina la 250 de euro. Jumatate dintre romani spun ca anul acesta cheltuiesc mai putini bani, decit anii trecuti, 30 la suta cam la fel, iar 18 la suta declara ca au un buget mai mare decit in trecut.

Peste jumatate din populatia Romaniei obisnuieste sa faca pasca, 40 la suta cumpara carne de miel si 97 la suta vopsesc oua. Totusi doar 11 la suta dintre romani cumpara cadouri de pasti, dar peste 50 la suta vor sa faca acte caritabile cu aceasta ocazie.

Cercetarea Institutului Roman pentru Evaluari si Strategii scoate la iveala ca marea majoritate a romanilor pastreaza traditiile sarbatorilor de pasti si ca cei mai multi, aproape 90 la suta, se declara persoane religioase.


--------------------------------------------------------------------------------
XS
SM
MD
LG