Linkuri accesibilitate

Rusia încearcă să recîștige influență în America Latină


Premierul Vladimir Putin cu președintele Hugo Chavez în Rusia

Putin își răsplatește aliatul pentru că menține un centru de influență de stînga în America Latina, chiar dacă înțelege că ideea de a face competiție Statelor Unite în regiune, nu e realistă.


Premierul rus, Vladimir Putin viziteaza astazi Venezuela, al carei presedinte - Hugo Chavez - este un adversar declarat al Statelor Unite. Care sint reactiile la Washington ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Rusia incearca sa-si recistige influenta in America Latina, prin acorduri in domeniile energetic si comertului cu arme. Centrul de interes al vizitei este un acord cu privire la exploatarea titeiului. In cursul actualului turneu, Putin se va intilni si cu liderul bolivian, Evo Morales, care, la fel ca si Chavez se opune politicii americane in regiune.

Chavez, care a vizitat Rusia pina acum de opt ori, si-a cistigat interesul lui Putin semnind acorduri de tranzactii cu arme in valoare de 4 miliarde de dolari si atragind firme rusesti, intre care Gazprom si Rosneft, in exploatarea petrolului in Venezuela. Caracasul a fost unul dintre putinii sprijinitori ai Moscovei atunci cind trupe rusesti au invadat Georgia, in 2008, iar cele doua tari au organizat manevre navale comune, la un an dupa aceea. Anumiti experti cred insa ca interesul Rusiei este mai mult politic decit economic.

Legaturile dintre cele doua tari s-au intensificat in perioada in care cresterea pretului titeiului a alimentat ambitiile lor de regenerare a unui pol de putere anti-american in America Latina. Dar acum, intr-o perioada de criza economica, ambitiile Rusiei par a avea un vesmint mai realist, intruchipat mai mult de presedintele Medvedev, decit de predecesorul sau, acum prim ministru. Alti experti cred ca desi Chavez nu mai e ce a fost cind preturile petrolului atingeau nivele record, el are totusi suficienti bani ca sa tenteze Rusia.

Dupa ce Statele Unite au refuzat sa-i mai dea arme lui Chavez, Rusia a devenit principalul furnizor. In chestiuni energetice, odata cu vizita lui Putin va fi incheiat un nou acord, dar cei mai multi specialisti cred ca Gazprom nu este de fapt prea interesat sa investeasca in Venezuela, in afara interesului politic al Rusiei de a-si afirma influenta in ceea ce este considerat ograda americana.

Putin isi rasplateste aliatul pentru ca mentine un centru de influenta de stinga in America Latina, chiar daca intelege ca ideea de a face competitie Statelor Unite in regiune, nu e realista. Si Medvedev va vizita America Latina luna aceasta, pentru un summit al unei organizatii din care fac parte Brazilia, Rusia, India si China. El a vizitat Venezuela in 2008 intr-un turneu al regiunii care a mai inclus Peru si Cuba.
XS
SM
MD
LG