Linkuri accesibilitate

Teama că aceste proiecte cu titluri promiţătoare vor rămâne cumincioare prin mape...


În Timpul, Constantin Tănase îl citează pe Confucius care spunea că se iartă totul doar celui ce nu-şi iartă nimic. Ziaristul îndeamnă cititorii să închieie această săptămână calmi, luiminaţi şi împăcaţi, or, scrie Tănase mulţi s-au dezvăţat sau nu au învăţat niciodată arta de a trăi în afara urii.

„Proiectul moldovenesc” lansat de PCRM la finele săptămânii trecute a atras atenţia sociologului Dan Dungaciu. El scrie în Timpul că PCRM nu mai este de ceva vreme purtătorul idealurilor comuniste şi internaţionaliste de odinioară, ci vehiculul unui discurs vechi, turnat însă după 1991 în cadre noi. Iar ideea axială a proiectului poartă un singur nume: „naţionalism moldovenesc” (de extracţie sovietică).

La aceaşi subiect, Vsevolod Ciornei scrie în Săptămâna că politicienii au intrat în faza competiţiilor dintre proiecte. Guvernul a prezentat la la Bruxelles proiectul „Rethink Moldova”, un fel de relansare a Moldovei dar cu viteze noi, în timp ce şi opoziţia comunistă şi-a propus să uimească lumea cu un fel de schimbare la faţă. Teamă i-i lui Vsevolod Ciornei că aceste proiecte cu titluri promiţătoare vor rămâne cumincioare prin mape iar politica va reveni pe tradiţionalul ei făgaş.

Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chişinău că în prezent Moscova se confruntă cu o gravă şi periculoasă problemă internă care îi va şubrezi poziţiile în politica internaţională. De asta pot să profite fostele teritorii sovietice pentru a-şi consolida independenţa de stat iar Republica Moldova nu este o excepţie.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG