Linkuri accesibilitate

Philip Coyle director asociat pentru securitate națională și sistemul defensiv anti-rachetă


Coyle crede că Iranul sau Corea de Nord nu vor lansa un atac cu rachete împotriva Statelor Unite.


Presedintele Obama l-a numit consilier pe Philip Coyle, care in trecut s-a pronuntat cu fermitate impotriva scutului de aparare anti-racheta, preconizat de administratia Bush. Care sint reactiile in Statele Unite la această numire ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Philip Coyle, persoana nominalizata de presedintele Obama sa devina director asociat pentru securitate nationala si relatii internationale, la Biroul pentru Politica in Domeniile Stiintei si Tehnologiei se opune sistemului de aparare anti-racheta. Nominalizarea lui astepta aprobarea Senatului.

La o audiere in Congres, in 2008, Coyle a spus ca sistemul pe care Statele Unite intentionau sa-l amplaseze in Europa - si la care administratia Obama a renuntat intre timp, in favoarea altei variante - nu a demonstrat eficienta operationala pentru a apara Europa si Statele Unite.

America incearca de-acum de circa 6 decenii sa creeze un sistem eficace de aparare anti-racheta. Criticii noului consilier prezidential argumenteaza ca o versiune mai complexa a sistemului de aparare a trecut cu succes un test de interceptare, efectuat luna trecuta si este unica oferta tehnologica viabila pentru a proteja America de rachete de lupta cu raza lunga de actiune.

La asta se adauga si marturia in fata Congresului a generalului Victor Renuart, care este la conducerea comandamentului Nordic al armatei americane si care a spus ca sistemul este gata sa apere Statele Unite, infrastructura si populatia Europei in cazul in care e necesar. Si-atunci de ce se opune Coyle instalarii sistemului? El crede ca Iranul sau Corea de Nord nu vor lansa un atac cu rachete impotriva Statelor Unite. Si daca ar face-o - a continuat expertul - ar folosi rachete multiple sau mecanisme de contracarare a retelelor de interceptare.

Conducerea armatei americane crede ca elementele scutului trebuesc amplasate cit de repede cu putinta, urmind ca ulterior tehnologia sa fie imbunatatita. Criticii candidatului Casei Albe sint de acord cu ratiunile financiare si de functionare, care creaza sceptici cu privire la sistemul de aparare, dar nu si cu cei care cred ca el nu ar fi necesar. Asta pentru ca mari puteri, Rusia si China, dar si state certate cu legalitatea internationala - Iran si Corea de Nord - au sau spera sa obtina rachete cu raza lunga de actiune, acest armament riscind sa cada si pe miinile unor elemente teroriste.
XS
SM
MD
LG