Linkuri accesibilitate

Gala UNITEM văzută ca paradă a politicienilor


Faptul cultural devine un pretext pentru etalarea unor vedete recente-dive-politicieni-oameni bogaţi.


Nu e o noutate că domeniul culturii e pentru posturile comerciale un fel de balast, o ocupaţie inutilă şi frivolă. Ratingul - îndeosebi AICI - nu se face cu emisiuni culturale. Uneori, ce-i drept, inserează şi posturile comerciale nişte reportaje culturale. Să nu ne îmbătăm însă cu apă rece.

Aceste reportaje culturale, care se strecoară la posturile cu rating, au de cele mai multe ori altă menire decît accea de a reflecta viaţa culturală. Accentele sînt mutate. Faptul cultural devine un pretext pentru etalarea unor vedete recente-dive-politicieni-oameni bogaţi care, din întîmplare sau din complezenţă, s-au pomenit printre artişti. Reportajul despre evenimentul cultural se transformă într-un reportaj despre prezenţa unor oameni „importanţi” la acel eveniment.

Deunăzi am văzut un astfel de reportaj pseudocultural difuzat de o televiziune cu rating. El era ca şi cum dedicat Galei Uniunii Teatrale. În realitate, a fost mai mult un reportaj despre prezenţa la Gală a premierului Filat şi a preşedintelui interimar Ghimpu, care, fireşte, au fost intervievaţi. Şi doar în finalul reportajului a vorbit puţin unul dintre protagoniştii adevăraţi ai Galei – dramaturgul Constantin Cheianu.

Nu am mai înţeles din acel reportaj cîţi laureaţi au fost, care au fost criteriile de selecţie ale juriului, ce reprezintă piesele învingătoare din punct de vedere literar-estetic. Toate acestea erau fleacuri pe lîngă prezenţa politicienilor la Gală.

Nu zic că domnii Ghimpu şi Filat nu merită atenţie. Numai că ei şi aşa sînt foarte bine cunoscuţi. Şi nici critici de teatru sau regizori nu sînt încă. Scoaterea lor în lumina reflectoarelor în detrimentul laureaţilor Galei, adevăraţilor protagonişti, trădează obişnuinţa acelui post de a bagateliza cultura. Îmi imaginez în ce dificultate ar fi fost autorul reportajului în cazul în care nu întîlnea la Gală nici un politician şi nici o vedetă recentă.
XS
SM
MD
LG