Linkuri accesibilitate

Cătălin Voicu - în fine peștele cel mare?


Catalin Voicu
Catalin Voicu

Cînd vor fi suspendați magistrații implicați în scandalul de corupție al senatorului?

Inalta Curte de Casatie si justitie va judeca vineri dimineata recursul facut de senatorul roman Catalin Voicu impotriva arestarii sale preventive. Senatorul socialist a fost inchis ieri pentru mai multe infractiuni de coruptie, iar observatorii socotesc ca acesta este un test al functionarii sitemului autohton de justitie.

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat de pilda că aducerea in fata justitiei a dosarului intocmit senatorului Catalin Voicu poate fi privita ca un "element foarte pozitiv" în ceea ce priveste reforma justitiei din Romania.

Arestarea sentatorului Voicu a fost supusa votului senatului, care cu o majoritate fragila a fost de acord cu cererea procurorilor anticoruptie. Senatorul roman Catalin Voicu ar putea fi pestele cel mare asteptat de ani de zile de Comisia Europeana, care in toate rapoartele de tara semnaleaza ca nici un caz de mare coruptie nu s-a soldat cu inchisoare. Procurorii anticoruptie au in lucru zeci de dosare in care sint implicate persoane publice: unele dintre aceste cauze au ajuns pe mesele judecatorilor, dar deocamdata cele cu miza mare treneaza.

Au mai fost trimisi la inchisoare doi primari din rindurile partidului de guvernamint, in schimb dosarele politicienilor mari se tergiverseaza. Inainte ca senatul roman să voteze arestarea socialistului Catalin Voicu, in presa centrala au aparut stenogramele convorbirilor acestuia cu oameni de afaceri si judecatori ai Inaltei Curti. Practic senatorul roman le cerea afaceristilor aflati in procese bani pentru a-i salva. In acest scop vorbea apoi cu judecatori influenti, pe care se presupune ca-i mituia. In dosar ar putea fi insa implicati si alti politicieni importanti, iar Catalin Voicu i-a si amenintat pe colegii sai de partid sa-l salveze de la inchisoare, fiindca altfel va trage pe multi dupa el.

In spatele politicianului ajuns dupa gratii, in Romania exista acum o larga dezbatere despre cei doi judecatori pusi sub acuzare de procurorii anticoruptie. Peste 300 din cei 4000 de magistrati romani au semnat deja o petitie prin care judecatorii sau procurorii asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sa fie suspendati din functii.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat ca cei doi judecatori participa, in continuare, la sedinte de judecata, deoarece legea nu prevede altfel, chiar daca Inspecţia Judiciara face vertificări in cazul lor, cei doi beneficiind de prezumtia de nevinovatie, care este un principiu al statului de drept.

Este totusi posibil ca saptamina viitoare magistratii implicati in scandalul de coruptie asociat senatorului roman arestat sa fie suspendati, mai cu seama ca ancheta continua, iar acuzatiile care li se aduc s-ar putea agrava.
XS
SM
MD
LG