Linkuri accesibilitate

„Preoții care au conlucrat direct cu Securitatea deja au trecut din viață”


IPS Vladimir, mitropolit al Chișinăului și întregii Moldove
IPS Vladimir, mitropolit al Chișinăului și întregii Moldove

IPS Vladimir: „Noi nu trebuie să ne amestecăm în viaţa politică şi politicienii nu trebuie să se amestece în viaţa noastră duhovnicească, în viaţa canonică.”


Dupa proclamarea independentei R. Moldova, dar indeosebi in ultimii 10 ani, se observa o tendinţă a lumii politice de a folosi Biserica, uneori, pentru imagine, de a o instrumentaliza, să spunem, electoral. Biserica este recunoscută ca fiind instituţia cea mai credibilă în rândul moldovenilor. Cum este abordata, din treapta de Mitropolit, relaţia cu politica? Cum se poate întări unitatea Ortodoxiei? De ce raman separate Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei? Pentru cine poate fi atrăgătoare o ortodoxie agresivă? La aceste si alte intrebari ale Europei Libere va raspunde IPSfintitul Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove.


IPS Vladimir: „În această zi de joi în fiecare biserică se slujesc sfintele liturghii. Fiecare creştin se împărtăşe şi majoritatea dintre creştini, împărtăşindu-se în joia mare, înainte de Paşti, posteşte până la Ziua Invierii Mântuitorului Hristos. Seara noi ne adunăm în lăcaşele sfinte pentru a sluji, deja, slujba pentru a doua zi. Adică ne amintim despre moartea Mântuitorului Hristos, citind cele 12 Evanghelii de la toţi evangheliştii, stând cu făclii şi cu lumânări în mînă. Ne amintim de ziua cea neagră în istoria bisericii noastre, când nu numai ucenicii, dar şi cel mai apropiat apostol a lui Hristos, Petru, s-a dezis de Învăţătorul său şi au rămas numai împreună cu Hristos, practic, sfântul Ioan Teologul şi Maica Sa, Fecioara Maria.”

Europa Liberă: Întâi stătătorule, o să confirmaţi şi Dumneavoastră, în ultimul timp la biserică tot mai mulţi şi mai mulţi oameni cu lumânări în mînă. A fi credicios este într-un fel poate că şi la modă. Îi puteţi deosebi pe cei care vin cu credinţă adevărată şi pe cei care vor să fie doar în preajmă?


IPS Vladimir: „Noi ne bucurăm de cei, care vin în sfînta biserică. Unii vin să se roage, alţii vin să admire ceea ce văd în biserică, pictura, icoana frumoasă, ascultă corul bisericesc cum cântă. Dar sunt cazuri, când tinerii, care sunt îndepărtaţi de biserică, venind în sfânta biserică, ei îşi schimbă poziţia faţă de credinţă.”

Europa Liberă: Dar în ultimul timp vin tot mai mulţi politicieni. Vin şi ei sincer în locaşul sfânt?

IPS Vladimir: „Politicienii au început să vină în locaşurile sfinte după anul 1988, când ţara noastră a primit această libertate. Unii au venit să se bucure de acest eveniment, că biserica a devenit liberă. Alţii au venit, poate, să se roage în biserică, dar totuşi venind deja în biserică...”

Europa Liberă: Dar ziceţi „poate”. De ce ziceţi „poate”?

IPS Vladimir: „Poate zicem de aceea, că nu întotdeauna omul este sincer faţă de Dumnezeu. Noi vorbim poate că unii vin poate că este la modă, ca să-l vadă în biserică, că el este creştin. Alţii vin în preajma alegerilor. Dar eu cred, că totuşi venind în sfânta biserică ceva îi rămâne în suflet. Pilda cea bună, care ne învaţă pe noi biserica.”

Europa Liberă: Să mai zăbovim un pic şi să ne oprim la relaţia dintre biserică şi stat. După perioada comunistă atee, această întoarcere spre biserică va fi de lungă durată, credeţi?


IPS Vladimir
: „Nu vorbesc despre aceea, că va fi de lungă durată, fiindcă creştinii noştri au fost creştini, ei şi rămân creştini. Politicienii se schimbă în ţară. Dar eu am observat, totuşi, pe parcursul acestor 20 de ani, cât conduc biserica noastră ortodoxă din Moldova, că politicienii nu numai că vin la biserică, unii dintre ei se mărturisesc, se împărtăşe. Sincer sau nu sincer, Dumnezeu o să-i judece, dar noi ne bucurăm, că dânşii se apropie de biserică.”

Europa Liberă: Până unde ar trebui să ajungă relaţia biserică-stat?

Mitropolitul Vladimir
IPS Vladimir
: „Biserică-stat relaţia este următoarea: noi, ca cetăţeni ai acestei Republici, eu, conducătorul bisericii, cu diferite propuneri, cerinţe, mă adresez către conducerea de stat. Conducerea de stat, în felul său, ne merge în întâmpinare. Adeseori ne ajută, câte o dată mai ne explică, că sunt nişte legi internaţionale, care ar trebui să le respecte ţara noastră. Noi cerem mai mult, ei poate ne dau ceva mai puţin. Totdeauna cerem ceea ce este pentru sufletul nostru. Nu cerem ceva material, ci numai duhovnicesc. Dar am dori ca toată ţara noastră să fie o ţară ortodoxă.”

Europa Liberă: Până unde trebuie să participe clerul în viaţa politică?


IPS Vladimir: „Clerul are dreptul să participe în alegeri. Să aleagă conducerea statului, să aleagă Parlamentul nostru, să aleagă primarul local. Noi nu trebuie să ne amestecăm în viaţa politică şi politicienii nu trebuie să se amestece în viaţa noastră duhovnicească, în viaţa canonică.”

Europa Liberă: Să vorbim un pic şi despre relaţia Mitropolia Moldovei cu Mitropolia Basarabiei. Când aţi putea să vă aşezaţi la o masă de negocieri, pentru a decide, care mitropolie reprezintă, totuşi, interesele moldoveanului? Ce împiedică, deocamdată, să ajungeţi la o asemenea înţelegere, pentru că şi aşa Republica Moldova este divizată şi politic? Sciziune este suficientă.

IPS Vladimir: „Pe teritoriul Republicii Moldova activează două mitropolii – Mitropolia Moldovei, care este canonic supusă Patriarhiei Moscovei, şi Mitropolia Basarabiei, care este canonic supusă Patriarhiei României. Această neînţelegere a apărut, practic, în anul 1992. Când episcopul Petru, fiind în eparhia de Chişinău şi a Moldovei, pe atunci, a aderat la Patriarhia Română.”

Europa Liberă: Se zice că l-aţi blagoslovit chiar Dumneavoastră.


IPS Vladimir: „Dânsul a fost blagoslovit de mine, când a fost clericul meu. Şi mai departe, la raportul meu de către preafericitul patriarh de atunci, Alexei al II-lea şi un sobor de preoţi, la care a participat şi mitropolitul de atunci de la Iaşi, Daniel, actualul patriarh al României, aici în Chişinău a fost hitoronisit ca episcop de Bălţi, vicar al arhiepiscopiei Chişinăului şi Moldovei.

Şi iată, că în anul 1992 dănsul a dorit să treacă sub oblăduirea Patriarhiei Române. Pentru a trece dintr-un patriarhat în altul, e necesar să depui cerere, e necesar să primeşti binecuvântarea patriarhului tău, şi atunci el poate să treacă în alt patriarhat. Ceea ce preasfinţitul Petru nu a făcut. De aceea, la moment, i-am propus preasfinţitului Petru să depună cerere pe numele patriarhului Kiril, deja, ca să primească această gramotă de eliberare şi să treacă în Patriarhia Română. Atunci i se ridică oprirea de a sluji cele sfinte şi noi atunci avem posibilitatea, împreună cu el, să slujim şi sfintele liturgii, să ne împărtăşim împreună. Adică să nu existe nici o barieră între Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei.”

Europa Liberă: Acum putem crede, că fiecare mitropolie reprezintă interesele grupului său de enoriaşi. Sau cum e?

IPS Vladimir: „Creştinii ortodocşi, cei care sunt sinceri, ei vin să se roage şi se bucură cînd în biserică se slujesc sfintele slujbe. Politicienii se uită de care biserică noi aparţinem. De biserica rusă sau de biserica română, ceea ce nu este corect. Şi sper, că pentru viitor, totuşi, o să dobândim această pace între mitropoliile noastre. Ca lumea să nu fie împărţită între români şi ruşi. În dreapta şi stânga. Fiindcă în biserică nu există naţionalitate.”

Europa Liberă: Chiar credeţi sincer că ar mai putea să avem o singură mitropolie?

IPS Vladimir: „E greu de zis, ca să revenim la o singură mitropolie. Fiindcă acest teritoriu, dintre Prut şi Nistru, pe parcursul istoriei sale a aparţinut şi de imperiul rus şi de partea românească. De aceea şi partea românească, şi partea rusească, probabil, că au interesele sale aici, în ţara noastră. Ca să fie biserica lor mai mare, ca să aibă mai mulţi credincioşi. Pe noi, practic, nu ne deranjează apartenenţa. Pe noi ne deranjează aceea, că în societate adeseori apar neînţelegeri. Ceea ce nu e bine pentru un credincios. Fiindcă noi avem pilde bune în alte ţări, unde sunt reprezentanţi ai mai multor patriarhate şi între dânşii, totuşi, există o armonie. Am dori ca această armonie bisericească să existe şi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Episcopia de Tiraspol şi Dubăsari, chiar dacă se află pe teritoriul unui stat autoproclamat, totuşi, este parte integrantă a Mitropoliei Moldovei. Am avut acum schimbare de episcopi. A plecat Iustinian, am înţeles, că peste ocean, tocmai la New-York, a venit un alt episcop. Cum e cu subordonarea?


IPS Vladimir: „Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldovei este canonic subordonată Patriarhiei Moscovei. La rândul său, toţi episcopii din Moldova, inclusiv şi din Transnistria, sunt membri permanenţi ai sinodului bisericii ortodoxe din Moldova. Când a fost transferat arhiepiscopul Iustinian din Tiraspol în New-York, înainte de sfântul sinod, care a avut loc la Sankt-Petersburg, am fost invitat de către preafericitul patriarh Kiril la o discuţie. El mi-a spus despre aceea, că are dorinţa să-l transfere pe arhiepiscopul Iustinian şi în locul lui să fie numit alt episcop.

Eu l-am rugat pe patriarh, fiindcă avem statutul bisericii noastre ortodoxe din Moldova, în care este scris clar, că episcopul trebuie să fie cetăţean al Republicii Moldova. Apropo, arhiepiscopul Iustinian era cetăţean al Republicii Moldova. Şi să posede limba moldovenească-română şi cea rusă. Arhiepiscopul Iustinian a făcut chiar studiile în Bucureşti, de aceea pentru dânsul era uşor. La ce mi-a spus patriarhul, că vladâca Sava, care vine în locul arhiepiscopului Iustinian va învăţa limba moldovenescă, mai ales în Transnistria şi va vorbi. Eu i-am spus, că ar fi bine, totuşi, să fie un cetăţean al Republicii Moldova. Dânsul a spus, noi suntem o biserică, în Transnistrisa majoritatea vorbesc limba rusă, de aceea sperăm, că n-o să fie piedici. Când a sosit în Republica Moldova, deja ca numit episcop Sava, primul ce i-am făcut cadou, un Liturghier în limba română, o carte Apostol şi o sfîntă Evanghelie şi i-am dorit ca să studieze, ca să poată sluji şi în limba română.”

Europa Liberă: Episcopul de acolo susţine şi regimul autoproclamat?

IPS Vladimir: „Clar, că într-un mod oarecare, el este parte componentă a Transnistriei. Dar eu i-am sugerat ideea, ca şi dânsul, precum a fost şi vladâca Iustinian, să fie neutru cu cei din Transnistria. Fiindcă şi Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova, aşa cum şi biserica de acolo este parte componentă a Mitropoliei Moldovei.”

Europa Liberă: Am înţeles că patriarhul Rusiei, Kiril, este aşteptat la Chişinău. În ce scop vine?

IPS Vladimir: „Patriarhul Kiril, fiind mitropolit, a vizitat Moldova de vreo trei ori. A avut marea dorinţă anul trecut să vină în Republica noastră. Dar după evenimentele, care au avut loc pe 7 aprilie anul trecut, clar că avem o neclaritate în politica noastră, avem o neclaritate în ţara noastră. De aceea patriarhul trebuie să vină, să aibă întâlniri şi cu preşedintele ţării, cu preşedintele Parlamentului, prim-ministru, primarul oraşului, să fie o bună înţelegere în toate aceste structuri statale. Şi pentru viitor e posibil ca patriarhul Kiril să viziteze Republica Moldova. Sper deja după alegeri.”

Europa Liberă: Ar putea veni şi patriarhul României?

IPS Vladimir: „E posibil. Dacă o să fie invitaţie, o să primească de la Mitropolia Basarabiei, atunci poate să vină şi patriarhul Daniel al României. Sau, pur şi simplu, dacă o să aibă o înţelegere între patriarhul Kiril şi patriarhul Daniel, e posibil, ca să fie aici în Moldova ambii patriarhi. Şi cred, că atunci ar fi foarte bine.”

Europa Liberă: Eu vreau să vă întreb şi care este relaţia Mitropoliei Moldovei cu alte biserici, cu alte religii, cu alte culte? Cum vedeţi această relaţie în secolul 21?

IPS Vladimir: „Clar, că acuma este la modă să fie relaţiile bune între toate confesiunile religioase. Dar nu întotdeauna toate confesiunile religioase sunt la acelaşi nivel. Este frate mai mare, este frate mai mic. Cei care s-au îndepărtat de credinţa noastră ortodoxă, începând cu secolul XI, XII, XVII ar trebui prin pocăinţă să se întoarcă înapoi la rădăcinile sale. Capii bisericilor, confesiunilor religioase duc aceste tratative. Aceste tratative o să fie de lungă durată şi ar fi de dorit să începem de jos, de la creştinii noştri simpli. E greu de spus, dar este această dorinţă şi în biserica ortodoxă, ecumenică, şi biserica catolică, care sunt cei mai apropiaţi. Fiindcă în secolul XI s-a îndepărtat de biserica ortodoxă biserica de la Roma, adică rimo-catolică, iar mai departe şi protestanţii, şi alte secte au apărut, ca nişte ramuri din acest copac, de la această tulpină.”

Europa Liberă: Vedeţi cu ochi buni această apropiere a bisericii catolice de cea ortodoxă?

IPS Vladimir: „S-a discutat această apropiere. Noi avem un Dumnezeu şi ar fi bine să se unească toţi împreună, ca copii ascultători şi neascultători şi să devină din nou copii ascultători ai Bunului Dumnezeu.”

Europa Liberă: Mitropolia Moldovei ar susţine cumva deschiderea dosarelor KGB pentru preoţi?

IPS Vladimir: „Preoţii cei, care, Doamne fereşte, au conlucrat chiar la direct cu Securitatea deja au trecut din viaţă. Ei sunt la Domnul şi bunul Dumnezeu să-i judece.”

Europa Liberă: Am auzit mai recent un caz, când un slujitor al bisericii din România s-a pocăit şi a recunoscut că a slujit regimul.

IPS Vladimir: „Cei care s-au pocăit, clar că ei au trăit în timpurile cele grele. Şi noi nu putem să-i judecăm. Adică noi, cei care acum suntem, trăim pe acest pământ. Fiindcă cu adevărat au fost timpuri grele. Poate dânsul a vorbit ceva despre alt preot nu ca să-i facă rău, dar prin aceasta poate să apere biserica de o greutate şi mai mare. De aceea eu nu pot să-i judec pe nimeni. Nu pot să vorbesc nimic. Bunul Dumnezeu le vede toate de sus şi o să-i judece pe aceşti preoţi, dacă au colaborat cu regimul.”

Europa Liberă: Da în cadrul Mitropoliei Moldovei e exclus să avem asemenea cazuri?

IPS Vladimir: „Nu avem aşa cazuri. Ceea ce eu cunosc, de la anul 1989 până în prezent, astfel de cazuri nu avem.”

Europa Liberă: Dar aţi fi de acord să fie deschise dosarele KGB-ului?


IPS Vladimir
: „N-am nimic eu împotrivă. Dacă au fost cineva pe aici. Dar eu cred că dacă chiar au fost, ei deja au trecut de mult la Domnul.”
XS
SM
MD
LG