Linkuri accesibilitate

Summitul americano-francez de la Washington


Președintele Barack Obama și omologul său francez, Nicolas Sarkozy

Franța sprijină Statele Unite în inițiativa unor noi sancțiuni internaționale împotriva Iranului.

Ce a adus summitul franco-american de la Washington ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintii Nicolas Sarkozy si Barack Obama s-au angajat public sa sprijine inasprirea sanctiunilor internationale impotriva Iranului, daca Teheranul continua sa refuze sa renunte la intentiile de a obtine armament nuclear.

La conferinta de presa care a urmat convorbirilor de circa o ora, cei doi au spus ca e de datoria comunitatii internationale sa impiedice Iranul sa fabrice arme nucleare. Obama a recunoscut ca in Consiliul de Securitate sint tari care se opun inaspririi sanctiunilor, adaugind insa ca eforturile americane vor continua. „Nu sint interesat sa astept luni de zile pentru ca un regim de sanctiuni sa fie adoptat”. Seful executivului american a continuat, „Vreau sa vad noi sanctiuni in citeva saptamini. Conlucram cu partenerii nostri, spunindu-le, asa cum a afirmat si Nicolas, ca obiectivul nu este izolarea Iranului, ci ca sanctiunile au mare importanta pentru siguranta intregii regiuni”.

Barack Obama a aratat ca tabara pro-sanctiuni este mult mai puternica, asta dupa ce, impreuna cu Franta si alti aliati, s-a incercat luni de zile gasirea unei solutii negociate care sa satisfaca nevoile energetice ale Iranului. Sarkozy a spus ca Franta sprijina pozitia americana in chestiunea iraniana, ca si in razboiul din Afganistan, unde Franta participa cu trupe la misiunea NATO. „Nu ne putem permite sa pierdem – nu pentru propriul nostru interes –ci pentru populatia Afganistanului, care are dreptul sa se bucure de libertate” – a spus Nicolas Sarkozy, adaugind ca este o misiune dificila care necesita mult curaj.

Sarkozy a spus ca Afganistanul este o miza de securitate mondiala. Presedintele Frantei l-a elogiat pe omologul sau American pentru ca e „un partener onest”, pe arena internationala. „Cuvintul sau este un angajament ferm si asta e foarte important” – a spus liderul Frantei, adaugind, „Nu sint surprize. Cind poate, realizeaza ce promite. Cind nu – iti spune”. Primirea facuta lui Sarkozy a fost deosebita, presedintele Obama caracterizind Franta drept cel mai vechi aliat al Americii. Convorbvirile au abordat situatia din Orientul Mijlociu, razboiul din Afganistan, recesiunea globala si masurile de luat pentru a impiedica o noua criza economica.
XS
SM
MD
LG