Linkuri accesibilitate

Între profeție și speranță


Adevărul publică un interviu cu speakerul Mihai Ghimpu

Ziarul Adevarul publica un interviu cu presedintele Parlamentului de la Chisinau – si sef interimar al statului – Mihai Ghimpu. Reporterul Ovidiu Nahoi tinteste de la bun inceput teme incitante. Prima dintre ele – perspectiva unei uniri intre Moldova si Romania. Mihai Ghimpu este convins ca timpul lucreaza in favoarea acestei idei, nu degeaba un deputat comunist a avertizat ca, odata acceptat ca moldovenii vorbesc limba romana, unirea nu mai e imposibila.

„Mai pot crede oamenii, asa cum se spune pe ecranul televizorului, ca Romania este ultimul imperiu, dusmanul celor care locuiesc in Republica Moldova? – se intreaba liderul de la Chisinau si continua: Trebuie sa le oferim oamenilor posibilitatea sa se informeze, iar oamenii sa decida. Am constituit Comisia de Cercetare a Crimelor Comunismului, care va scoate la iveala ce s-a intamplat. Batranii au votat comunistii, cu toate ca pe ei i-a dus in Siberia, dar copiii lor nu stiu despre toate astea. Intotdeauna timpul lucreaza pentru adevar”.

Alta serie de intrebari vizeaza, in acest interviu din Adevarul, problema Transnistriei. Moldova nu va accepta niciodata renuntarea la aceasta regiune, spune Ghimpu, care spera intr-o intelegere cu Federatia Rusa. Or, cand in Moldova se va trai mai bine, insisi transnistrenii vor vrea sa ramana intre granitele tarii. Interviul se incheie cu o declaratie situata undeva intre profetie si speranta: in 2018, Moldova ar trebui sa fie asa cum o viseaza actualul presedinte interimar. Fara sa se refere direct la unirea cu Romania, Mihai Ghimpu evoca zidul Berlinului si caderea lui, atat de putin previzibila cu doar cativa ani inainte de eveniment.

Pe pagina electronica a aceluiasi cotidian, a fost postata in trimpul zilei declaratia premierului Vlad Filat, cum ca alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. „Alianta pentru Integrare Europeana va pune capat polemicii «anticipate sau referendum» in viitorul cel mai apropiat” – sunt vorbele politicianului, citate de Adevarul. Stirea informeaza de asemenea despre audierea sa, dar si a fostului premier comunist Zinaida Greceanii, a primarului Dorin Chirtoaca, a fostului presedinte Vladimir Voronin si a altor figuri politice participante, intr-un fel sau altul, la incidentele din aprilie 2009 de la Chisinau.
XS
SM
MD
LG