Linkuri accesibilitate

„Măsurile de austeritate cad în responsabilitatea guvernului"


Dominique Strauss-Kahn (FMI)
Dominique Strauss-Kahn (FMI)

Dominique Strauss-Kahn în Parlamentul român: „Este opțiunea oricărei tări să aleagă sau nu măsurile propuse de FMI"

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, se asteapta ca numarul romanilor care ramin fara locuri de munca sa creasca in continuare pina cel putin in luna mai. Aflat in vizita la Bucuresti, seful Fondului Monetar International a declarat ca guvernul trebuie sa vina cu mesaje pozitive, fiindca Romania si-a reluat cresterea economica. Somajul va mai creste insa, din cauza decalajului care exista in reglarea sistemului. Numarul somerilor din Romania a depasit nivelul maxim din 2003 care corespunde unei rate de 8,3 la suta.

Seful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a dat la rindul sau asigurari ca sistemul bancar autohton poate rezista unor eventuale presiuni determinate de problemele financiare ale Greciei si bancilor elene.

Directorul Fondului Dominique Strauss-Kahn a explicat in plenul Parlamentului Romaniei ca nu FMI este cel care are responsabilitatea exclusiva a masurilor economice nepopulare, aşa cum afirma guvernantii la televizor: „Este optiunea tarii sa aleaga masurile pe care le propune Fondul” a declarat Dominique Strauss Kahn precizind ca fiecare guvern decide ce cheltuieli trebuie sa scada si ce prioritati de investitii are.

Directorul FMI a tinut să felicite Romania ca s-a grabit sa apeleze la sprijinul institutiilor financiare internationale pentru a combate criza economica. Mai mult, la intilnirea pe care a avut-o Dominique Strauss-Kahn cu presedintele Traian Basescu, seful statului roman i-a spus sefului FMI ca Bucurestiul isi doreste o colaborare pe termen lung cu Fondul.

Traian Basescu a declarat ca pina nu vor fi finalizate reformele structurale, atit cele din administraţia publica si educatie, cit si cele din sanatate si protectie socială, Romania are nevoie de un parteneriat cu FMI şi Banca Mondiala. Este vorba despre o cooperare pe termen lung intre Romania si FMI, care presupune inclusiv o linie de credit flexibil deschisa pentru diferitele urgente ale guvernului. Nu e insa clar cind va reusi Romania sa restitutie banii luati deja de la Fond: este vorba despre un imprumut total de aproape 13 miliarde de euro dintr-un pachet mai mare, de aproape 20 de miliarde. Dar acum dupa ce Dominique Strauss-Kahn si-a recuperat ceasul uitat in Parlamentul roman are deja mai multe motive sa creada ca imprumutul va fi restituit la vreme.
XS
SM
MD
LG