Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Moartea domnului Lăzărescu” ca pildă


Administratia spitalelor britanice sugerează ca celor care cheamă salvarea să li se dea cat mai multe sfaturi prin telefon, înainte de a trimite o ambulanță.


Dan Alexe cu jurnalul său de corespondent, astăzi despre „Moartea domnului Lăzărescu” ca posibil material didactic în spitalele britanice
.

Intr-un film romanesc recent, premiat la festivalul de la Cannes - Moartea Domnului Lazarescu, al lui Cristi Puiu -, personajul, „domnul Dante Lazarescu, aflat in stadiu terminal de ciroza, este plimbat de salvare din spital in spital, negasind nicaieri loc. Peste tot, medicii si asistentii cauta numai sa scape de el, rastindu-se chiar la personalul salvarii si intrebandu-i de ce au adus muribundul acolo.

Filmul reproduce o imagine atat de sinistra a functionarii spitalelor romanesti, incat multi romani refuza sa-l vada. Pentru ce sa se deprime si mai tare, cand realitatea este suficient de sumbra si asa? Saptamanalul satirico-politic Catavencu a publicat chiar recent un „ghid de supravietuire in spital” pentru cei care au nesansa sa ajunga acolo, in cazul in care Salvarea chiar vine sa-i ia. Toate astea readuc in memorie situatia din ultimii ani ai lui Ceausescu, cand dispeceratul salvarii cwerea mai intai la telefon varsta bolnavului, pentru a vedea daca sau nu merita sa trimita o masina.

Cu totii credeam ca un asemenea lucru nu e posibil decat intr-un regim dezumanizat, cum a fost cel al Romaniei comuniste sub Ceausescu. Iata insa ca in Marea Britanie autoritatile medicale au hotarat sa experimenteze un proiect in care serviciile de ambulante vor fi platite o suma fixa - pentru moment aceasta fiind stabilita la 38 de lire sterline, sau circa 42 de euro - pentru fiecare bolnav care a sunat la salvare si care nu este adus la spital. Ideea este ca medicii de pe ambulanta sa se ocupe de bolnav la el acasa… si sa il lase acolo, pentru a mai usura spitalele.

Tot asa, administratia spitalelor britanice mai sugereaza ca celor care cheama salvarea sa li se dea cat mai multe sfaturi prin telefon, inainte de a trimite o ambulanta. Inca putin si deprimantele filme ale noului val al cinematografiei romanesti vor putea fi folosite ca meterial didactic in spitalele britanice.
XS
SM
MD
LG