Linkuri accesibilitate

29.03 - Chișinău: Inițiativă legislativă pentru intergrarea R. Moldova în UE


Deputataţii consideră că este oportună lansarea negocierilor de asociere a R. Moldova la UE, proces ce ar urma să se desfăşoare în paralel cu implementarea programului Parteneriatului pentru Pace.


29 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Inițiativă legislativă pentru intergrarea R. Moldova în UE.

Dan Ionescu: Miercuri vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ciobanu, a solicitat sprijinul statelor-membre ale Iniţiativei central-europene în favoarea admiterii Republicii Moldova în Pactul de stabilitate în Europa de Sud-Est. Potrivit lui, cererile Chişinăului au rămas până acum fără un răspuns pozitiv. Mîine se aşteaptă, ca Legislativul să aprobe o declaraţie privitoare la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, declaraţie înaintată de către Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. Amănunte de la Sergiu Praporşcic
.

Peste 30 de deputaţi ai fostei coaliţii majoritare, Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, au depus o iniţiativă legislativă, prin care propun lansarea negocierilor de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Autorii, deputaţi pe listele Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Convenţiei Democrate, Partidului Popular Creştin-Democrat, Partidului Forţelor Democratice şi unii deputaţi independenţi, care-l sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi, propun Parlamentului să adopte o declaraţie, prin care aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi anunţată drept obiectiv strategic şi fundamental al societăţii.

Proiectul declaraţiei a fost difuzat astăzi deputaţilor. Autorii ei consideră că Acordul de parteneriat şi cooperare, la care Chişinăul este parte, nu satisface aspiraţiile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană. Deputataţii consideră că este oportună lansarea negocierilor de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces ce ar urma să se desfăşoare în paralel cu implementarea programului Parteneriatului pentru Pace.

Semnatarii proiectului de hotărâre propun ca Guvernul să întreprindă demersurile necesare pentru înaintarea cererii oficiale de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Amintim că grupurile parlamentare Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Convenţia Democrată, Partidul Forţelor Democratice, cel al comuniştilor şi deputaţii independenţi au declarat, că nu susţin iniţiativa deputaţilor creştini-democraţi privind retragerea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente. Deputaţii Partidului Creştin-Democrat au declarat, odată cu lansarea acestei iniţiative, că aflarea în cadrul CSI este cel mai serios obstacol în asocierea şi apoi în aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Am solicitat pe liderul creştin-democrat, Iurie Roşca, să ne spună, care ar fi impactul declaraţiei de aderare la Uniunea Europeană, în timp ce Republica Moldova rămâne în continuare membră a Comunităţii Statelor Independente. Iurie Roşca spune, că, deşi declaraţia nu va avea un impact politic şi juridic, ea trebuie adoptată măcar cu titlu de intenţie.

Unul din fruntaşii Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Vladimir Solonari, consideră, că Republica Moldova poate iniţia procesul de aderare la Uniunea Europeană, fără a-şi denunţa calitatea de membru al CSI. În opinia lui Vladimir Solonari, aderarea la Uniunea Europeană este un proces de durată, pe când ieşirea din componenţa CSI ar putea avea un impact negativ imediat.

Vicepreşedintele Partidului Forţelor Democratice, Vasile Nedelciuc, a declarat că el este gata să susţină prin vot ieşirea Republicii Moldova din structurile CSI. El, însă, spune că în prezent în Parlament nu sunt suficiente pentru a adopta o asemenea decizie. Astfel, în opinia sa, iniţiativa creştin-democraţilor este o acţiune mai mult propogandistică. Pe de altă parte, Vasile Nedelciuc spune că nici declaraţia privind aderarea la Uniunea Europeană nu va avea un impact real.

Solicitat de noi, vicepreşedintele Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu, a calificat ambele iniţiative drept acţiuni cu caracter electoral. Aceasta, deşi mai mulţi deputaţi CDM au semnat proiectul declaraţiei privind aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Sergiu Mocanu consideră că integrarea europeană a Republicii Moldova nu depinde de aflarea în structurile CSI.

În final, să menţionăm că Biroul permanent a inclus examinarea în plen a acestei declaraţii pentru ziua de joi. Potrivit mai multor observatori, declaraţia ar putea fi adoptată cu voturile tuturor grupurilor parlamentare, în afara comuniştilor.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG