Linkuri accesibilitate

Ceremonii la Chișinău la împlinirea a 92 de ani de la votul Sfatului Țării pentru Unirea Basarabiei cu România


La Chisinău se desfăşoară ceremonii care marchează 92 de ani de cînd deputatii din Sfatul Țării au votat unirea Basarabiei cu Romania. Au fost depuse flori la mormintele deputaţilor din Sfatul Țării. Intr-un discurs in cadrul unui simpozion organizat de Uniunea Scriitorilor, preşedintele Parlamentului si preşedinte interimar al Moldovei, liberalul Mihai Ghimpu a vorbit despre modul distorsionat in care istoriografia sovietica şi comunista a prezentat acest moment.

In urma cu 92 de ani, din cei 138 de membrii ai Sfatului Țării, 86 au votat pentru unire, 3 impotriva, 36 s-au abţinut şi 13 au fost absenţi.

Preşedinta Camerei Deputatilor de la Bucuresti, Roberta Anastase care a participat în calitate privată la unele din ceremoniile de la Chisinau, a declarat că viitorul republicii Moldova este în Uniunea Europeană: „Uniunea Europeana este singurul spatiu credibil de securitate si prosperitate comuna din Europa. Este singura comunitate in care actiunea guvernelor este definita si controlata de preocuparea pentru demnitatea umana, pentru drepturile omului, pentru oportunitatile individului si fara indoiala pentru solidaritate sociala. Valorile si prioritatile uneori diferite cu care statele membre au intrat in Uniune, se regasesc si se completeaza reciproc. Este motivul pentru care animozitati vechi de secole au putut fi depasite iar rivalitatile care au definit in mod traditional secolul 20 si-au pierdut astazi relevanta. La capatul parcursului european, cetatenii republicii Moldova vor regasi libertatea si prosperitatea necesara pentru a-si alege singuri viitorul. Si intr-o uniune in care granitele nu au nici un fel de relevanta, practic ele, nu inseamna nimic, sunt sigura ca Romania si Republica Moldova se pot regasi, onorind memoria inaintasilor de la 1918 pe care astazi ii sarbatorim”.
XS
SM
MD
LG