Linkuri accesibilitate

27.03 - Chișinău: Reacții politice la alegerea lui Vl. Putin ca președinte al Rusiei


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Petru Lucinschi: „Eu apreciez foarte înalt rezultate alegerilor din Rusia.



27 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reacții politice la alegerea lui Vl. Putin ca președinte al Rusiei.

Dan Ionescu: Alegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse a stârnit un val de reacţii şi comentarii în întreaga lume. În favoarea lui Putin au votat şi 65 la sută din alegătorii, care s-au prezentat la urne pe teritoriul Republicii Moldova, în total circa 27 de mii de persoane. Astăzi preşedintele Petru Lucinschi s-a grăbit să-şi exprime satisfacţia în legătură cu acest eveniment. Relatează corespondentul nostru la Chişinău, Radu Benea.

Preşedintele Petru Lucinschi a apreciat victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă drept „o veste îmbucurătoare şi benefică pentru Republica Moldova”. O Rusie stabilă, a spus şeful statului, înseamnă un impact pozitiv asupra statelor din jur, implicit asupra Republicii Moldova, care are relaţii tradiţionale cu Federaţia Rusă şi foarte intense, atât pe plan economic, cât şi politic. Petru Lucinschi l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru reuşita sa şi poporul rus pentru alegerea făcută. Înşeleg această alegere, a declarat Lucinschi, şi ca pe una în sprijinul stabilităţii şi a democraţiei, în sprijinul cursului adoptat în ultimii ani de Rusia spre democratizare şi de integrare în structurile mondiale.

În opinia şefului statului, reuşita lui Putin se datorează, pe de o parte, acţiunilor sale lipsite de populism, care au corespuns doleanţelor poporului şi, pe de altă parte, înţelegerii de către clasa politică rusească a faptului, că sunt necesare eforturi comune pentru depăşirea dificultăţilor. Lucinschi l-a caracterizat pe Putin drept o persoane destul de flexibilă, care reuşeşte să găsească limbaj comun cu cei din jurul său, în pofida tenacităţii, cu care încearcă să soluţioneze problemele ţării. Acest lucru, a spus preşedintele, s-a putut observa şi în relaţiile cu statele CSI, de aceea, în opinia sa, preşedinţii statelor-membre ale CSI vor putea găsi, în persoana lui Putin, un preşedinte cu care să poată discuta şi soluţiona probleme vitale.

Petru Lucinschi: „Eu apreciez foarte înalt rezultate alegerilor din Rusia. Era şi de aşteptat că Putin va obţine această victorie, dar ne bucură faptul, că se consolidează societatea rusească. Cred, că se va începe o nouă etapă, o nouă etapă de stabilitate, o nouă etapă de creştere economică, de noi relaţii cu ţările, cu care în permanenţă colaborează Rusia, şi noi, Moldova suntem una din aceste ţări. Eu cred că aceasta este o reacţie, o dorinţă şi o doleanţă a societăţii de a începe o etapă de făurire.”

Solicitat să aprecieze modul, în care venirea la putere a lui Putin ar putea influenţa soluţionarea diferendului transnistrean, şeful statului a răspuns: „Eu sper şi cred că Rusia nu poate să aibă două standarde, având singură probleme cu separatismul, cum este Cecenia. Că ea ar putea să procedeze altfel în problema cu care se confruntă Moldova. Deci, noi aşteptăm o colaborare strânsă în problema aceasta şi, dacă vorbim de o stabilizare şi o politică mai clară în Rusia, înseamnă că suntem în drept să aşteptăm şi o rezolvare a acestei probleme, cu concursul Rusiei a problemei transnistriei în anul acesta.”

Aceeaşi atitudine optimistă faţă de rezultatul alegerilor din Rusia a exprimat-o astăzi şi liderul celui mai numeros grup parlamentar, al comuniştilor, Vladimir Voronin. În opinia sa, alegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse poate să deschidă noi posibilităţi pentru dezvoltarea Rusiei şi să creeze condiţii de conciliere. În general, a spus liderul comunist, cred că relaţiile cu Rusia, inclusiv în ceea ce priveşte soluţionarea diferendului transnistrean, vor fi mai bune decât până în prezent şi se vor face paşi fermi din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Forţelor Democratice, deputatul Vasile Nedelciuc, care este şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă, a declarat că nu trebuie să fim foarte optimişti, dar nici pesimişti în relaţiile cu Federaţia Rusă. Nedelciuc a mai spus că alegerea lui Vladimir Putin îi provoacă anumite nelinişti, împărtăşite şi de alţii, legate de faptul că acesta ar dori să reconstituie puterea de cîndva a Rusiei şi ar putea, în acest scop, să mizeze pe forţele, care doresc o militarizare a Federaţiei Ruse. O altă nelinişte, exprimată de deputat, este legată de ceea ce el a numit „nota scăzută”, pe care au primit-o forţele politice democratice şi reformatoare din Federaţia Rusă.

Din Chişinău, Radu Benea, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG