Linkuri accesibilitate

Rezultatul alegerilor reflectă chintesența stării de spirit din societate


Igor Klipii

Igor Klipii: premiza asistenței financiare promise este o guvernare stabilă. De aici sarcina AIE de a convinge electoratul că ea și numai ea este garantul alocării banilor.


Invitatul emisiunii matinale este Igor Klipii, presedintele executiv al Institutului de studii Europene. Donatorii europeni si internationali au anuntat ieri la reuniunea Grupului Consultativ: Forumul Parteneriat pentru Republica Moldova, care a avut loc la Bruxelles, asistenta financiara in valoare de 1 miliard 800 mii euro pentru R. Moldova pâna in anul 2013. Forumul Parteneriatului cu Moldova la Uniunea Europeana este o sansa pentru a relansa dialogul si sprijinul concret
.

Europa Liberă: Domnule Klipii, exista si anumite conditii pe care le inainteaza finantatorii si donatorii guvernului de la Chisinau? Ar putea fi aceste conditionari si de ordin politic?


Igor Klipii: Prima conditie ar fi existenta unei guvernari cu care se poate discuta mai departe. Conditiile tehnice, care intotdeauna sunt si politice, dezbaterea lor va incepe chiar azi. Dar primul lucru care trebuie sa se realizeze in Republica Moldova este existenta unei guvernari stabile si credibile pe parcursul acestei perioade. Fiindca daca nu ar fi premise pentru dezvoltarea si pornirea acestui dialog si existenta acestei oferte, nu ar fi posibil sa avem si perspectiva. Dar intr-un fel, premisa deja exista prin tot ce s-a facut in Republica Moldova in ultimul an. Conditiile despre care vorbiti ar exista, cel putin potential. Ramane ca ele sa se implimenteze in practica si sa aiba un caracter cel putin durabil.

Europa Libera: Presedintele Comisiei Europene, domnul Manuel Barroso, adresandu-se catre premierul moldovean Filat spunea „implimentati recomandările Comisiei de la Venetia, pentru ca vom incepe si dialogul privind liberalizarea regimului de vize” din 15 iunie, pare-se, „vom spori si finantarea cu 80 la suta”. Adica Chisinaul ar trebui totusi sa plece urechea la ceea ce sugereaza partenerii occidentali.

Igor Klipii
: Anume in sensul asta trebuie sa tinem cont de avizul Comisiei de la Venetia. In opinia mea, in Republica Moldova Comisia de la Venetia a obtinut acum un statul un pic fetisizat. Da, noi trebuie sa respectam avizul acesti comisii, dar nu din cauza ca este obligatoriu, dar din cauza ca aceste puncte de vedere sunt importante pentru partenerii nostri europeni, care sunt si finantatorii sau donatorii nostri, sau structurile politice europene. Modul de a aborda acest subiect ma deranjeaza un pic in Republica Moldova.

Daca presupunem ca intr-o luna avizul Comisiei de la Venetia intr-o problema noua, sesizata de conducerea Republicii Moldova, va fi altul, atunci ce vom face noi? Vom schimba din nou macazul? Vom spune ca totusi din cauza ca Comisia de la Venetia spune ceva noi facem in Republica Moldova? Ar fi important ca si in discursul intern politic sa separam un pic argumentele, si sa le redam forma lor naturala, ca sa spun asa. Da, Comisia de la Venetia este un factor politic si juridic important, de care noi trebuie sa tinem cont, insa Republica Moldova tine cont de acest punct de vedere nu din cauza ca el se impune unui stat, ci din cauza ca guvernarea acestui stat are pregatirea necesara si intelectuala si morala pentru a respecta niste conditii pe care si le-a asumat.

Europa Libera: Din moment ce Bruxelles-ul sugereaza guvernarii de la Chisinau sa ia decizii corecte, inclusiv se subintelege ca ar trebui sa urmeze sugestiile acestei Comisii de la Venetia si implicit sa organizeze noi alegeri. Oare dupa alte alegeri complimentele europene in adresa guvernantilor moldoveni vor fi la fel de consistente?

Igor Klipii
: Totul depinde doamna Valentina, in opinia mea, de vointa politica care va domina, de rezistenta ei si de caracterul ei, de forta acestei vointe politice dupa alegerile parlamentare. Ceea ce se intampla acum in relatiile cu Republica Moldova este intr-un fel setea pe care a avut-o UE de a comunica cu un stat sarac si falimentar, care n-a reusit sa-l faca din cauza unei guvernari un pic derutate.

Europa a avut niste sperante vis-a-vis de noi incepand cu 4 aprilie 2005. Din pacate ceea ce s-a asteptat nu s-a produs. Din contra, am mers pe o partie un pic gersita. Acum aceasta sete se revarsa prin faptul ca in Republica Moldova este o putere, cel putin aparent, coerenta, si capabila sa dea rezultat. Depinde daca dupa aceste alegeri, care se impun pana la urma, vom avea o guvernare care va fi capabila sa exprime aceasta vointa politica. Daca noi vom avea numai forte democratice, ca sa spun asa, daca vor fi chiar comunistii in parlamentul viitor, dar nu vor fi in stare sa coaguleze o guvernare credibila si eficienta, atunci asteptarile europenilor vor disparea asa cum au disparut si anterior.

Europa Libera: La Bruxelles se afla aceasta delegatie guvernamentala condusa de premierul Vlad Filat. Din cate am inteles, astazi, in capitala Belgiei se va deplasa si presedintele interimar Mihai Ghimpu, speakerul Parlamentului. Acest lucru se face pentru a-i pune fata in fata sau pentru a clarifica cat de cat pozitia pe care trebuie sa o aiba toate cele 4 componente ale AIE in ceea ce priveste deblocarea crizei cu care se confrunta Moldova actualmente?

Igor Klipii: E un subiect mai sensibil, din cate inteleg, dar nu vad nimic rau in faptul ca Republica Moldova pe diferite cai si sub diferite aspecte intra in contact si in dialog cu structurile europene. Pana la ziua de azi avem o situatie cand structurile europene gratie modalitatii de a lua deciziile, fiindca, in opinia mea, referinta aceasta atât de des facuta la Comisia de la Venetia se explica simplu.

Decizia in Comisia Europeana este luata in urma rapoartelor facute la Chisinau de catre Delegatia Europeana si de catre reprezentantul sau. Odata nimerit in gura unui politician european, ea devine valoare, intr-un fel. Asta nu reduce din ponderea, din influenta acestei decizii. si nu exclud deloc, in urma dialogului multilateral care se produce acuma cu noi, anumite aspecte in luarea deciziilor din partea UE se pot schimba. Mai ales ca si situatia in Republica Moldova poate evolua. Noi nu stim absolut deloc care va fi situatia in Republica Moldova in momentul cand, de exemplu, Partidul Comunist nu va sprijini pana la capat reforma constitutionala.

Europa Libera: Dar pe de alta parte PCRM a facut o propunere pentru AIE de a semna un pact, care presupune modificarea articolului 78 pana la finele acestei luni, adica pana in 31 martie, dar si stabilirea termenului de dizolvare a legislativului.

Igor Klipii: Problema propunerilor care vin din partea PCRM e ca ele nu sunt credibile. PCRM a epuizat cu varf si indesat credibilitatea pe care a avut-o anterior.

Europa Libera: Acest pact ar putea fi o capcana adevarata pentru coalitia liberal-democrata?

Igor Klipii: Absolut sigur. Modul de a lua decizii in Partidul Comunist este deja cunoscut, cum s-a procedat anterior este un lucru cunoscut. Insasi situatia care o avem astazi in Republica Moldova, chiar din punct de vedere constitutional este dorinta lui Voronin din 2001 de a impune aceasta modalitate de a alege presedintele. Dupa asta au avut loc alegerile din aprilie, care s-au terminat cu esec, comunistii au refuzat orice negociere. Au declarat deschis ca nu vor negocia cu alianta, vor discuta cu fiecare in parte.

Dupa asta am avut alegeri in iulie, si ceea ce s-a intamplat iarasi este o modalitate de comportament a comunistilor, iar acum sa-i crezi, este periculos, mai ales ca si logic, ei n-ar fi interesati s-o faca, fiindca astfel isi reduc din perspectiva politica. Este evident, comunistii nu vor avea majoritatea nici in Parlamentul viitor si atunci ei nu vor putea impune conditii si ar putea fi neglijati din nou, din cauza asta ei nu sunt interesati din punct de vedere politic sa faca revizuirea articolului 78, mai ales ca din cate inteleg in AIE se prefigureaza tot mai mult ideea alegerii printr-un scrutin popular, adica viitorul presedinte sa fie ales de intreg poporul.

Europa Libera: Dar nu vi se pare ca raportul de forte in alianta ar fi de 2 la 2?


Igor Klipii: Problema este ca in afara de acest raport pe care il presupunem, exista si o opinie larga in randul populatiei, in randul alegatorilor, care totusi este favorabila ideii de alegere directa a presedintelui. Mai mult ca atat, se impune undeva ideea unei modificari a constitutiei prin referendum chiar, fie vorba de articolul 78 numai. In conditiile actuale cand avem o populatie puternic bulversata, trebuie sa recunoastem acest lucru, numai niste motive foarte serioase ii poate scoate la vot. Cred ca acest lucru trebuie luat in consideratie.

Europa Libera: Sa revenim la asistenta financiara din partea occidentalilor. Un efort sustinut pentru reforme va permite Republicii Moldova sa micsoreze diferinta de nivel de trai dintre moldoveni si vecinii lor din tarile europene?

Igor Klipii: Cred asta. Iarasi ne ciocnim de un lucru care are un caracter subiectiv de capacitatea umana si organizatorica a populatiei dar si a conducerii unui stat. Republica Moldova este un stat micut. Are in vecinatate o tara membra UE, care are si alte tipuri de deschideri fata de Republica Moldova. România exprima totdeauna deschiderea. In afara de asta si europenii ar fi interesati, in opinia mea, sa aiba un partener fiabil la frontiera, fiindca nu sunt deloc interesati sa aiba o tara bolnava, falimentara, care-si propaga durerile si bolile dincolo de frontiera UE. Sunt suficiente premise ca Republica Moldova sa poata iesi din situatia actuala.

Europa Libera: Dar pe cat de real e sa vorbim de reforme adevarate, pentru ca unii experti sustin ca pana acum in Republica Moldova reforma mai mult s-a mimat. Si acum daca intram iarasi in alegeri... situatia nu e cea mai fericita...

Igor Klipii: Uneori si alegerile sunt o modalitate de educare civica a populatiei. Poate intr-adevar sunt regretabile aceste alegeri. Problema ar fi, dupa mine, nu atat faptul cat de des avem alegeri ci care sunt concluziile dupa aceste alegeri. Ce a inteles elita politica si ce au inteles alegatorii. Daca ei s-au plictisit pur si simplu ca sunt chemati la vot si nu inteleg nimic din ce se intampla, atunci va fi grav. Acest lucru se poate intampla si acum, din pacate.

Totdeauna in democratie, mai ales intr-o tara fara pregatirea respectiva, in sensul bun al cuvantului, daca ne inchipuim asa un lant psihologic: cetateanul care ne asculta acum, noi le spunem despre 2 miliarde si ceva de dolari. El trebuie sa-si faca micul dejun si sa plece la serviciu, sau nu are serviciu, el vede acesti bani virtuali...

Europa Libera: Mai degraba nu-i vede..

Igor Klipii: Pai asta e problema. Noi am fost educati pana in prezent sa simtim acesti bani. Acum datoria aliantei este sa pastreze coeziunea si timp de cat va dura pana la campania electorala, sa convinga acesti alegatori ca AIE exista, ca este eficienta si numai ea va fi in stare ulterior sa asigure venirea acestor bani. Pentru ca banii pot veni, dar daca acest alegator dezamagit si obosit nu va veni la vot, si nu va vota pentru cei care au pornit pe aceasta cale, aceasta guvernare nu va fi, si atunci acesti bani nu vor veni. Este un cerc vicios, unul psihologic, dar depinde foarte mult de modul cum ne vom comporta in viitor.

Aceasta destabilizare care exista in Republica Moldova este logica intr-un fel. Noi avem o populatie dezorientata. Ea nu poate furniza foarte multa stabilitate prin votul sau. Ceea ce apare la suprafata dupa alegerile parlamentare sau alegeri in general, este chintesenta starii din societate.
XS
SM
MD
LG