Linkuri accesibilitate

Acordul post START pe cale de a fi definitivat


Barack Obama și Dmitri Medvedev, la Kremlin în iulie 2009, pledează pentru un acord post START
Barack Obama și Dmitri Medvedev, la Kremlin în iulie 2009, pledează pentru un acord post START

Semnarea noului tratat de dezarmare nucleară de către președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev ar urma să aibă loc în curînd la Praga


Se relatează că Statele Unite si Rusia au rezolvat şi ultimele divergente legate de noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare aşa ca textul noului acord START ar putea fi semnat, în câteva săptămâni, la Praga.
Ileana Giurchescu are mai multe detalii
:

Este şi motivul, se pare, pentru care o înaltă oficialitate americană a declarat agenţiei Associated Press că oficial, încheierea negocierilor ar putea fi anunţată vineri. Şi tot AP citează delaraţia unui înalt oficial de la Kremlin, că cele două părţi au căzut de acord asupra tuturor „documentelor”.

Purtătorul Casei Albe a fost mai evaziv. Robert Gibbs a declarat numai că negocierile pentru un nou acord START sunt pe punctul de a se încheia. Punctul final va fi pus de preşedinţii american şi rus, a mai precizat el.

Idee reluată la Moscova de purtătorul de cuvânt al ministerului de externe rus. Andrei Nesterenco a declarat că nimic nu este finalizat până ce preşedintii nu au vorbit din nou. Şi tot ei vor decide data la care va fi semnat noul tratat.

Negocierile aericano-ruse au început cu un an în urmă şi iniţial se credea că vor fi încheiate până în decembrie 2009, când a expirat primul tratat START, semnat în 1991. Fiecare parte este de acord, se pare, să-şi reducă arsenalul nuclear cu 25 la sută, de la 2.200 la 1.600 de focoase. Numărul rachetelor şi bombardierelor strategice ar urma să fie redus la jumătate, de la 1.600 la 800. La aceste cifre s-a ajuns după ce în aprilie 2009, la Praga, preşedintele Barack Obama a vorbit despre o lume fără arme nucleare

Preşedintele Obama a declarat că Statele Unite, fiind singura putere nucleară care a şi folosit o armă atomică , are datoria morală să militeze pentru eliminarea armelor nucleare. Aşa că se aşteaptă ca noul acord SART să fie semnat tot la Praga, în aprilie – la un an de la discursul preşedintelui american.

Senatorul Richard Lugar, cel mai important republican în comisia de politica externă a declarat că la Casa Albă se speră că preşedinţii Obama si Medvedev vor semna noul acord la Praga, pe 8 aprilie. Lugar a făcut precizarea după ce s-a întâlnit cu preşedintele Barack Obama împreună cu senatorul democrat John Kerry, preşedintele comisiei de politică externă.

Data de 8 aprilie este şi una conjunctural potrivită: Dimitri Medvedev are programată o vizită în Slovacia vecină pe 6-7 aprilie iar, pe 14 aprilie, Barack Obama găzduieşte la Washington o reuniune la nivel înalt pe tema securităţii nucleare. Ar fi de aşteptat ca Obama să dorească semnarea tratatului START înainte de această reuniune. În ambele ţări, noul tratat trebuie ratificat în Parlament.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG