Linkuri accesibilitate

Liderii AIE continuă să aibă opinii diferite despre modul de schimbare a Constituției


Miercuri, la sedinta finala a comisiei pentru revizuirea constitutiei, presedinte interimar Mihai Ghimpu a insistat ca va trimite Comisiei de la Venetia proiectul de constitutie, fara sa excluda posibilitatea schimbarii doar a articolului 78, in parlament. Potrivit Jurnal.md, liderul PD Marian Lupu a spus printre altele ca nu este de acord cu schimbarea statului de neutralitate si a denumirii oficiale a limbii de stat in limba româna. Lupu a mai spus ca Moldova trebuie sa urmeze sfatul Comisiei de la Venetia, care a cerut schimbarea in parlament a felului cum se alege seful statului, urmata de dizolvarea parlamentului si de alegeri anticipate.

Proiectul Constitutiei noi, aprobat ieri de comisia de experti, stipuleaza ca Republica Moldova va deveni o tara semi-prezidentiala, in care presedintele este ales prin vot direct. Alta prevedere ar fi ca la scrutin vor participa cetatenii de la vârsta de 16 ani. La capitolul limbii oficiale a Republicii Moldova comisia a propus doua variante – fie ca este limba româna, fie ca limba de stat se va mentiona intr-o lege organica. Varianta finala o va decide parlamentul.

Procurorul general al Republicii Moldova va fi propus de Camera Procurorilor, creata pe lânga Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), si numit prin decret prezidential.
XS
SM
MD
LG